Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: SND uvedie premiéru Verdiho opery Simon Boccanegra

Na snímke sprava riaditeľ Opery SND Slavomír Jakubek, riaditeľ Slovenského národného divadla a režisér opery Marián Chudovský a dirigent opery Martin Leginus. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Režisérom je Marián Chudovský, hudobné naštudovanie realizoval Martin Leginus, ktorý je spolu s Dušanom Štefánkom aj dirigentom inscenácie.


Bratislava 18. mája (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie v piatok 20. mája v novej divadelnej budove premiéru opery Simon Boccanegra talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho. Režisérom je Marián Chudovský, hudobné naštudovanie realizoval Martin Leginus, ktorý je spolu s Dušanom Štefánkom aj dirigentom inscenácie, dramaturgom Pavol Smolík, zbormajstrom je Pavel Procházka, scénu navrhol Jaroslav Válek, kostýmy Peter Čanecký.

V jednotlivých postavách sa predstavia Anton Keremidtchiev, Sergej Tolstov, Daniel Čapkovič, Jozef Benci, Peter Mikuláš, František Ďuriač, Filip Tůma, Eva Hornyáková, Katarína Juhásová-Štúrová, Adriana Kohútková, Tomáš Juhás, Kyugho Kim, Ľudovít Ludha, Boris Prýgl, Juraj Peter, Jiří Zouhar, Martin Klempár, Monika Kyšková, Kateřina Killarová. Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND. 

Druhá premiéra je na programe v nedeľu 22. mája. Premiérou tejto opery otvára SND tohtoročný divadelný festival Eurokontext.sk, na ktorom sa predstavia domáce i zahraničné operné a baletné súbory. Naša prvá operná scéna inscenuje toto Verdiho dielo tretíkrát, predtým ho naštudovala v roku 1932 a 1985.

Taliansky operný génius vedel majstrovsky spojiť strhujúcu osobnú drámu so širšími politickými či spoločenskými súvislosťami, aby sa tak mohol aktuálne vyjadriť k svetu, ktorý ho obklopoval a ku ktorému nevedel byť umelecky ľahostajný. Téma zápasu o jednotu historicky ťažko skúšaného Talianska sa stala určujúcou ideou viacerých jeho diel. V opere Simon Boccanegra ju výrazne obohatila i rozporuplná súvislosť moci a ceny, ktorú si na ľudských osudoch zvyčajne vyžiada. Hudobná dráma odohrávajúca sa v bohatom Janove zapôsobí svojou poetikou temnosvitu, ktorý len chvíľkovo vyjasnia svetlejšie zvukové a obsahové farby. Podobne ako v Trubadúrovi, ktorý vznikol podľa dramatickej predlohy toho istého španielskeho autora Antonia Garcíu Gutiérreza, v ňom prevláda dusná a napätím presiaknutá atmosféra a dejové peripetie nedajú ústredným protagonistom až do konca vypätej drámy ani na okamih vydýchnuť. Pôvodný tvar diela z roku 1857 Verdi v roku 1881 v spolupráci so skladateľom a libretistom Arrigom Boitom prepracoval a v tejto verzii dielo žije i na dnešných operných javiskách.

„Máme ambíciu a túžbu, aby sa Simon Boccanegra zaradil k tým klasickým verdiovským titulom, ktorý má svoje početné publikum, ktorý zarezonuje či už v radoch laického diváka, ale aj v odborných kruhoch. Napriek tomu, že vieme, že Simon Boccanegra nie je Rigoletto, nie je Traviata, Nabucco, ale je to skvele napísaná hudobná dráma, nádherná hudba, ktorá vie strhnúť. Je to úžasný príbeh z histórie, ktorý má veľa spoločného aj s našou súčasnosťou, a to všetko robí z tohto diela nesmierne atraktívny titul,“ uviedol pre TASR na dnešnom predpremiérovom stretnutí s médiami riaditeľ opery Slavomír Jakubek.