Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SND príde do Banskej Bystrice podporiť divadlo, ktoré prišlo o grant

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Predstavenie SND v meste pod Urpínom je reakciou na krok predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) – Slovenské národné divadlo (SND) mieri do Banskej Bystrice a 18. novembra o 19.00 h v Bábkovom divadle na Rázcestí (BDnR) v rámci podpory iniciatívy Biela stuha a podpory projektu STOP EXTRÉMIZMU! odohrá predstavenie Slovo Válkovo. TASR o tom dnes informovala Monika Tatarková z BDnR.

"Autor hry stavia oproti sebe dvoch mužov - básnika a príslušníka ŠtB. Inscenácia pátra po pocitoch a utajených rozporoch nášho najväčšieho básnika, ktorý pol roka po Sviečkovej manifestácii dobrovoľne odišiel z politického sveta," priblížila Tatarková.

Predstavenie SND v meste pod Urpínom je reakciou na krok predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu, ktorý BDnR nepodpísal dotačnú zmluvu, na základe ktorej malo dostať grant takmer 7000 eur od ministerstva zahraničných vecí na projekt STOP EXTRÉMIZMU!

Protestná občianska iniciatíva Biela stuha a Výzva slovenským divadlám, ktoré bábkové divadlo spustilo len pred pár dňami, sa po Banskej Bystrici rýchlo rozšírila na celé Slovensko. Podporu banskobystrickému divadlu vyslovilo 18 profesionálnych divadiel zo Slovenska i Česka, ako aj neprofesionálne a nezávislé divadlá.