Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SND sa pripojí k Európskym dňom opery inscenáciou Vec Makropulos

Slovenské národné divadlo v Bratislave Foto: Nikola Kokiová

Európske dni opery boli založené vo februári 2007 s cieľom osláviť 400. výročie prvého majstrovského operného diela, Monteverdiho Orfea.

Bratislava/Brusel 4. mája (TASR) - Inscenáciou opery v troch dejstvách Vec Makropulos od Leoša Janáčka sa Slovenské národné divadlo (SND) pripojí v piatok 6. mája k 10. ročníku Európskych dní opery. Tie sa v tomto roku konajú od 6. do 8. mája pod názvom Divadlo sveta (Theatre of the World).

"V kontexte s touto celoeurópskou divadelnou výzvou uvádza Opera SND 6. mája v historickej budove SND inscenáciu opery Leoša Janáčka Vec Makropulos v réžii svetoznámeho operného tvorcu Petra Konwitschného," informovala dnes TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Termín Európskych dní opery sa spája s najbližším víkendom okolo Dňa Európy, ktorý pripadá na 9. mája.

Európske dni opery boli založené vo februári 2007 s cieľom osláviť 400. výročie prvého majstrovského operného diela, Monteverdiho Orfea. Od roku 2007 každý rok operné domy otvárajú dvere záujemcom, aby si mohli pozrieť vnútro stánkov kultúry. Návštevníkov okrem predstavení zvyčajne čakajú aj prehliadky so sprievodcom, rôzne dielne a ďalšie akcie. Každý operný dom pripravuje pre návštevníkov vlastný program, podujatie na európskej úrovni koordinuje sieť Opera Europa v partnerstve so združením RESEO.

Od prvého ročníka Európskych dní opery sa na podujatiach zorganizovaných v operných domoch zúčastnilo viac ako milión záujemcov, ktorí využili bohatú ponuku rôznych iniciatív ponúknutých pri tejto príležitosti, vyzdvihol portál operadays.eu. V roku 2016 európske kultúrne podujatie dosiahlo podľa neho významný míľnik - 10. ročník Európskych dní opery - preto sme zvolili tému: Theatre of the World. "Lebo všetci veríme v silu hudby, že môže prehovoriť ponad bariéry jazykové, ponad národné hranice a kultúrne rozdiely."

Cieľom Európskych dní opery je vyzdvihnúť operu a vzdať jej poctu aspoň raz do roka aj takýmto spôsobom. Opera je výsostne európske umenie a dni opery sú príležitosťou, aby sa otvorili dokorán dvere pre milovníkov tejto umeleckej tvorby.

Dejiny opery spadajú do čias starovekého Grécka. V piatom storočí pred Kristom obyvatelia Atén oslavovali svoju identitu - ako spoločnosť - predstaveniami s hudbou, spevom, slovom a tancom. To možno nazvať základnými prvkami, inšpiráciou pre vznik opery. Neskôr sa opera objavuje na európskej pôde na dvoroch miest súčasného Talianska v čase renesancie. Kvalitu opery vtedy zvyšovala rivalita vtedajších nezávislých miest.

Operná tvorba zaznamenala vzostup v 19. storočí. V 20. storočí sa verejnými subvenciami pomohlo zakladaniu nových domov, predstavenia sa stali prístupnejšie pre širšie publikum. Aj rozvoj rozhlasu prispel k šíreniu operných diel, podobne ako ich nahrávky na hudobných nosičoch.

RESEO je európske združenie, ktoré vzniklo v roku 1996 a tvoria ho všetci, ktorí pracujú v oblasti podpory opery a tanca. Ide o neziskovú asociáciu, funguje ako fórum na výmenu skúseností v oblasti operného a tanečného vzdelávania na európskej úrovni, sídli v divadle La Monnaie/Du Munt v Bruseli. Od roku 2008 RESEO štrukturálne podporuje Európska komisia prostredníctvom programu Kultúra. RESEO má 80 členov - operné domy a tanečné organizácie - v 21 krajinách. Podporuje aj prijímanie jednotlivcov za svojich členov v prípade, ak pracujú v oblasti opery a tanca.