Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SND uvedie v jubilejnej sezóne 18 premiér

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Marián Chudovský na tlačovej konferencii vedenia SND pri príležitosti otvorenia 95. sezóny 2014/2015 v Bratislave 9. septembra 2014. FOTO TASR/Michal Svítok

Novú sezónu v SND otvorí 27. a 28. septembra svetová premiéra prvého slovenského baletu Angelika od Eugena Suchoňa.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Na jubilejnú 95. sezónu 2014/2015 pripravilo Slovenské národné divadlo (SND) 18 premiér, z toho činohra desať, opera päť a balet tri.

Novú sezónu v SND otvorí 27. a 28. septembra svetová premiéra prvého slovenského baletu Angelika od Eugena Suchoňa. Podľa Jozefa Dolinského, riaditeľa Baletu SND, je to takmer archeologické dielo, ktoré inicioval autor libreta Peter Štilicha. "Som mu veľmi vďačný za túto myšlienku, pretože ide o partitúru, ktorá vznikla v roku 1926," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Dolinský k predstaveniu, ktoré má byť návratom k prvej baletnej hudbe na Slovensku. Dielo zo začiatku 20. storočia posúva do súčasnosti mladý taliansky choreograf a režisér Mauro de Candia, hudobne ho spracoval Rudolf Pepucha a naštudoval Marián Lejava. Do svojej histórie sa baletná scéna vracia aj titulom Oskara Nedbala Z rozprávky do rozprávky. Premiéra detského predstavenia v choreografii a réžii Jozefa Dolinského st. sa uskutoční vo februári. V apríli bude mať premiéru veľký klasický opus Korzár na hudbu Adolpha Charlesa Adama. Dielo podľa koncepcie Mariusa Petipu zinscenuje choreograf Vasily Medvedev, autor úspešnej inscenácie Onegin.

Prvou premiérou v Činohre SND bude koncom októbra hra Petra Karvaša Polnočná omša, ktorá približuje SNP. "Táto sezóna je slovenská a v našej dramaturgii chceme zaznamenať ťažiskové historické spoločenské témy," povedal pre TASR riaditeľ Činohry SND Roman Polák k inscenácii, ktorú pripravuje mladý režisér Lukáš Brutovský. "Je to sonda do našich slovenských charakterov, pretože v každej rodine máme komunistu, kapitalistu, arizátora, partizána atď. Je to sonda do morálky slovenského človeka v hraničnej situácii," dodal.

Kľúčové body slovenskej histórie bude Činohra SND mapovať aj v ďalších dielach. Veľkomoravské zamyslenie prinesie hra Viliama Klimáčka Mojmír II. alebo Súmrak ríše v réžii Rastislava Balleka. Diváci sa môžu tešiť aj na dramatizáciu románu J. A. Komenského Labyrint sveta a raj srdca v réžii Ondreja Spišáka, hru Bál, ktorú napísal Daniel Majling na motívy poviedok B. S. Timravy alebo slovenskú klasiku - hru Ivana Stodolu Bačova žena v réžii Romana Poláka. Karol Horák napísal na objednávku Činohry SND k 200. výročiu narodenia Ľ. Štúra novú hru Zjavenie, obetovanie a nanebovstúpenie proroka Ľudovíta a jeho učeníkov. Inscenovať ju bude režisér Martin Kákoš, premiéra je naplánovaná na začiatok júna. Komédiu zastupuje v dramaturgickej skladbe Činohry SND Palárikovo Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch v réžii Juraja Nvotu. Žáner lyrizovanej prózy prinesie na činohernú scénu dramatizácia románu Františka Švantnera Nevesta hôľ. Zvláštny magický realizmus významného slovenského spisovateľa sa pokúsi preniesť na javisko autor adaptácie a režisér Roman Polák.

Nová sezóna prinesie aj medzinárodné projekty

Nová sezóna prinesie aj dva medzinárodné projekty. V októbri si diváci môžu pozrieť v slovenskej premiére a dvoch reprízach koprodukčný projekt 1914 v réžii svetoznámeho amerického režiséra Roberta Wilsona. V jeho inscenácii na tému prvej svetovej vojny účinkuje za SND Ján Koleník. Emília Vášáryová je súčasťou medzinárodného projektu Bludičky. Hra je výsledkom prvej spolupráce Deutches Theater a Činohry SND. Ako podčiarkol jej riaditeľ, slovenskí tvorcovia sa na hre nemecko-gruzínskej autorky Nino Haratischwili podieľali nápadmi i kritikou.



Prvá premiéra v Opere SND predstaví 14. novembra dielo Richarda Straussa Salome v hudobnom naštudovaní Friedricha Haidera a v réžii Hansa-Joachima Ruckhäberleho. "Uvádzame ho pri príležitosti 150. výročia narodenia skladateľa, ktorého považujeme za jedného z najväčších operných, ale aj symfonických autorov 20. storočia," uviedol pre TASR šéfdramaturg Opery SND Slavomír Jakubek s tým, že Salome sa do Bratislavy vracia po takmer 40 rokoch. Druhým premiérovým titulom je opereta Franza Lehára Zem úsmevov. "Príde na rad 14. januára, budeme ju hrať v novom pôvodnom slovenskom preklade Jána Štrassera. Na mieste režiséra budeme mať debutanta v Opere SND známeho filmového a činoherného režiséra Juraja Nvotu," doplnil.

Na snímke šéfdramaturg Opery Slovenského národného divadla (SND) Slavomír Jakubek na tlačovej konferencii vedenia SND pri príležitosti otvorenia 95. sezóny 2014/2015 v Bratislave 9. septembra 2014.
FOTO TASR/Michal Svítok
V dramaturgickej skladbe opernej scény ďalej figuruje titul Romeo a Júlia od Charlesa Gounoda, ktorý hudobne naštuduje dirigent Rastislav Štúr. Partnerom mu bude v Opere SND debutujúci slovinsko-španielsky režisér Diego de Brea, premiéra je naplánovaná na začiatok marca. V máji sa priaznivci operného umenia môžu tešiť na dielo I gioielli della Madonna (Šperky Madony) od Ermanna Wolfa-Ferrariho. Za dirigentským pultom bude stáť hudobný riaditeľ Opery SND Friedrich Haider, réžie sa ujme Manfred Schweigkofler.

Jubilejná 95. sezóna tiež prinesie koncom júna premiéru vtipnej komédie Giovanniho Paisiella Kráľ Teodor v Benátkach, ktorá je spojená s projektom Operného štúdia SND. Príležitosť v ňom dostanú mladí interpreti - speváci, inštrumentalisti, dirigenti či režiséri. "Túto inscenáciu vyvezieme aj na festivaly. Pohostinské predstavenie budeme mať na Letných zvolenských hrách a ukončíme ním Viva Musica v Bratislave," dodal Slavomír Jakubek.