Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

SND spolupracuje už 25 rokov s rakúskou agentúrou Elite Tours

Slovenské národné divadlo v Bratislave Foto: Nikola Kokiová

S pádom železnej opony a otvorením hraníc, ako aj následným vstupom Slovenska do Európskej únie majú Slováci možnosť cestovať intenzívne aj za kultúrou.

Bratislava 20. apríla (TASR) - S pádom železnej opony a otvorením hraníc, ako aj následným vstupom Slovenska do Európskej únie majú Slováci možnosť cestovať intenzívne aj za kultúrou. Platí to aj v opačnom smere, teda rakúski priaznivci divadla a opery majú možnosť navštevovať operné a baletné predstavenia v Slovenskom národnom divadle.

SND spolupracuje už 25 rokov s rakúskou agentúrou Elite Tours a jej výsledkom za toto obdobie je vyše pol milióna rakúskych divákov v hľadisku našej prvej divadelnej scény. K tomuto jubileu usporiadala dnes agentúra Elite Tours v rakúskej metropole exkluzívnu tlačovú konferenciu.

„Kultúrne prepojenie medzi Viedňou a Bratislavou fungovalo ešte za monarchie, prerušilo sa až po druhej svetovej vojne v roku 1948. Vďaka pádu železnej opony sa kontakty obnovili hneď od začiatku 90. rokov. Ten prvý impulz nám dala jedna dáma, veľká obdivovateľka operného umenia, ktorá navrhla, aby sme zorganizovali aj návštevu operného predstavenia v Bratislave. Naša prvá cesta do opery SND sa uskutočnila vo februári 1990. Na operu Svätopluk bolo zvedavých šesť divákov. Ale v priebehu krátkeho obdobia ten záujem veľmi narástol a v jednej sezóne predstavoval viac ako 20.000 divákov. Naša kancelária bola potom úspešná aj vďaka reklamnému sloganu Bratislava je tretia viedenská operná scéna,“ uviedol v úvode konferencie riaditeľ Elite Tours Wilhelm Böhm.

Riaditeľ Opery SND Rakúšan Friedrich Haider je podľa slov Böhma "prepojením medzi Viedňou a Bratislavou". „Môžem povedať, že môj pohľad na tri roky pôsobenia v SND je jasný, väčšina inscenácií by sa uplatnila na popredných európskych operných scénach. Môžem to povedať, pretože ich z môjho predchádzajúceho pôsobenia poznám,“ povedal Haider, ktorý už ako známy dirigent účinkoval na väčšine známych operných európskych domov.

„Absolventi Štátneho baletného konzervatória vo Viedni sú členmi nášho súboru. Na druhej strane v balete Viedenskej štátnej opery účinkujú aj naši absolventi a my chceme tieto kontakty ešte viac prehĺbiť. Viacero absolventov rakúskych škôl sa uchádza o miesto u nás. Je to fajn, lebo balet je ten druh umenia, ktorý nepotrebuje slová,“
povedal riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský.

„Spolupráca začala po páde železnej opony, aj keď začiatky sa prejavili už predtým, pretože intenzívny styk viedenského publika s bratislavskou operou bol veľmi nutný. Cez naše spevácke hviezdy, lebo vtedy to boli hviezdy – Sergeja Kopčáka, Petra Dvorského – pociťovali kvalitu slovenskej vokálnej školy. Začali cestovať na naše predstavenia ešte pred pádom železnej opony. Neskôr prišiel s tým nápadom pán Böhm. S touto cestovnou kanceláriou spolupracuje SND systematicky 25 rokov,“
uviedol pre TASR generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Podľa jeho slov opera a balet sú internacionálne žánre, ktoré nepotrebujú žiadneho tlmočníka.

Oslavu 25-ročnej spolupráce si Elite Tours necháva na september. Hľadisko opery SND zaplní rakúskymi návštevníkmi v nedeľu 20. septembra na predstavení Sedliacka česť a Komedianti. V postave Cania sa v ten večer predstaví známy argentínsky tenorista José Cura.