Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

SND uvedie balet Korzár so sólistami z Ruska

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla. Foto: TASR/Martin Baumann

Divákov čaká v piatok 17. marca romantický večer s hudbou Adolpha Charlesa Adama pod taktovkou Alexandra Anissimova.

Bratislava 14. marca (TASR) - Balet Korzár je ako pestrofarebný orientálny koberec - plný nespútanej vášne, lásky i dramatických situácií. Oživenie medzi interpretov súboru Baletu SND, ale aj pre návštevníkov, prinášajú vždy hosťujúci sólisti. Stane sa tak aj 17. marca, keď na predstavení baletu Korzár zatancuje postavu Konráda víťaz Ceny Petipa Heritage Foundation a Baletu SND Yerkin Rakhmatullayev a v úlohe Medory sa predstaví sólistka Kremeľského štátneho baletu v Moskve Ekaterina Pervushina.

Yerkin Rakhmatullayev sa stal držiteľom Ceny Petipa Heritage Foundation a Baletu SND, ktorá vznikla na podnet Baletu SND špeciálne pre Medzinárodnú baletnú súťaž v Astane (Kazachstan) a udeľuje sa za najlepšiu interpretáciu klasického dedičstva. Nadaný mladý tanečník Rakhmatullayev má vo svojom repertoári hlavné postavy v takých náročných klasických baletných tituloch, ako sú Labutie jazero, Giselle, Bajadéra, Spiaca krásavica, Bachčisarajská fontána. Je vedúcim sólistom baletu Národnej opery v Astane a držiteľom ďalších ocenení z medzinárodných súťaží v Novosibirsku, Orleu, Krasnojarsku, Pekingu i Grand Prix at the International Creative.

Ekaterina Pervushina, absolventka Baletnej akadémie v Perme, začala svoju sľubnú kariéru v Samare, v súčasnosti je sólistkou Kremeľského štátneho baletu v Moskve. Získala si uznanie poroty na prestížnych medzinárodných súťažiach, akou je napríklad Arabesque (2008–2010), zvíťazila na medzinárodnej choreografickej súťaži Tanzolymp Berlin. V repertoári má hlavné postavy v baletoch Spiaca krásavica, Romeo a Júlia, Paquita, Armida, Giselle či Luskáčik. Obaja mladí umelci hosťujú v Balete SND po prvý raz.

Korzár je na scéne SND mimoriadne úspešným titulom, vďaka zaujímavým mladým tanečníkom môže opäť osloviť verných fanúšikov a získať nových. Veď balet Korzár ponúka okrem nárokov na klasický tanec, aj príťažlivý príbeh o láske medzi korzárom Konrádom a krásnou Grékyňou Medorou, o únosoch krásnych žien, o pašovi túžiacom po láske, príbeh z exotického prostredia gréckeho ostrova či tureckého bazára s otrokyňami.

Jedno z majstrovských diel éry romantizmu naštudoval na scéne SND podľa koncepcie legendárneho Mariusa Petipu ruský choreograf Vasilij Medvedev. Divákov čaká v piatok 17. marca romantický večer s hudbou Adolpha Charlesa Adama pod taktovkou Alexandra Anissimova.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.