Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SND uvedie stú reprízu opery Don Giovanni

Na archívnej snímke Dalibor Jenis ako Don Giovanni a Andrea Danková ako Donna Elvíra v najnovšom naštudovaní svetoznámej opery Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni v réžii Jozefa Bednárika. Foto: TASR - Ivan Majerský

V jednotlivých postavách sa na javisku SND vystriedalo mnoho zvučných mien operných protagonistov. V stej repríze hlavnú postavu stvárni barytonista Dalibor Jenis.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Opera Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni v réžii Jozefa Bednárika je na scéne Slovenského národného divadla s menšími prestávkami od premiéry v roku 2001. V sobotu 29. októbra zažije táto kultová inscenácia o dobyvateľovi ženských sŕdc 100. reprízu.

Mozartov Don Giovanni nie je len o potrestaní hriešnika. Bednárik si vyberal zaujímavé tituly, v ktorých mohol vykresliť charaktery a vzťahy, vystavať dramatické situácie, ponúknuť divákom živé predstavenie dramatického diela. Aj to sú devízy jeho inscenácie Don Giovanni.

V jednotlivých postavách sa na javisku SND vystriedalo mnoho zvučných mien operných protagonistov. V stej repríze hlavnú postavu stvárni barytonista Dalibor Jenis. Svojím umením si získal prestížne pódiá v Miláne, Paríži, Berlíne, Londýne, Hamburgu a ďalšie renomované európske scény, zaujal divákov aj na americkom kontinente, v Japonsku či Austrálii.

V úlohe Leporella bude donovi Giovannimu sekundovať Peter Mikuláš. V úlohe donny Anny hosťuje Jana Šrejma-Kačírková, v ďalších úlohách sa predstavia Adriana Kohútková (Donna Anna), Martin Gyimesi (Don Ottavio), Ján Galla (Komtúr), Martin Mikuš (Masetto) a Andrea Vizvári (Zerlina). Garantom štýlovej interpretácie Mozartovej opery Don Giovanni je dirigent Friedrich Haider.

Vstupenky si možné zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v pokladniciach. Pre rezerváciu je k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.