Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SNG získala v pražskej aukcii autoportrét Jána Kupeckého z Pezinka

Budova Slovenskej národnej galérie (SNG) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obraz pochádza z pozostalosti profesora Eduarda Šafaříka, popredného špecialistu na renesančné a barokové umenie, ktorý zomrel v auguste 2015.

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) má novú akvizíciu Autoportrét Jána Kupeckého. Olejomaľbu tohto rodáka z Pezinka (1666–1740) sa jej podarilo vydražiť na nedávnej aukcii českej spoločnosti Adolf Loos Apartment and Gallery v Prahe.

Obraz pochádza z pozostalosti profesora Eduarda Šafaříka, popredného špecialistu na renesančné a barokové umenie, ktorý zomrel v auguste 2015. SNG dielo získala za 52.000 eur, čo je vydražená suma bez poplatkov. Akvizíciu bolo možné realizovať vďaka fondu Ministerstva kultúry SR na záchranu artefaktov slovenskej proveniencie v zahraničí.

Podľa vedúceho kurátora Zbierok starého umenia SNG Dušana Burana komorný Autoportrét Jána Kupeckého (45 x 30 cm) predstavuje pravdepodobne autorskú štúdiu hneď k niekoľkým neskoršie vytvoreným obrazom väčších formátov s podobným motívom. Ide o typ neidealizovaného až expresívneho zobrazenia tváre maliara. Pravdepodobne bol vytvorený krátko pred rokom 1700, v závere autorovho talianskeho pôsobenia.

"Doposiaľ jediný obraz umelca v slovenských verejných zbierkach, Podobizeň blahobytného mešťana - Portrét Johanna Melchiora Dinglingera, vlastní taktiež SNG. Ďalší Kupeckého obraz zo Šafaříkovej kolekcie na spomínanej aukcii vydražil súkromný zberateľ z Pezinka," dodal Dušan Buran.