Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská národná galéria predstaví dielo A. P. Weisza-Kubínčana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Samostatná výstava vznikla pri príležitosti nového výskumu autorovej tvorby a sústredí sa na jeho tvorivé rozmýšľanie, expresívny kresbový rukopis a jeho vývoj.

Bratislava 18. júna (TASR) - Samostatná výstava maliara Arnolda Petra Weisza-Kubínčana vznikla pri príležitosti nového výskumu autorovej tvorby a sústredí sa na jeho tvorivé rozmýšľanie, expresívny kresbový rukopis a jeho vývoj. Pod názvom Umelcova ťažká batožina ju sprístupnia 20. júna v Esterházyho paláci v Bratislave. Informovala o tom jedna z jej kurátoriek Alexandra Homolová.

Výstava sa odvíja na pozadí príbehu akvizície - daru diel Arnolda Petra Weisza-Kubínčana. "Vďaka veľkorysosti Katariny Curtisovej a jej rodiny sa na Slovensko z USA vrátila významná časť umeleckej pozostalosti A. P. Weisza-Kubínčana, zachránená matkou pani Katariny Zorkou Kahanovou-Ringovou (1910 - 1978), ktorá s ním prežila posledné obdobie života na Slovensku pred deportáciou do nacistického koncentračného tábora", uviedla Homolová. Maľby, kresby, skice, skicáre a výstrižky z dobovej tlače nám spolu s príbehom prinášajú aj nové poznatky o rozsahu, povahe a kontexte jeho tvorby.

Samostatná výstava vznikla pri príležitosti nového výskumu autorovej tvorby a sústredí sa na jeho tvorivé rozmýšľanie, expresívny kresbový rukopis a jeho vývoj. "Skice, kresby a grafiky dopĺňajú vrcholné maliarske diela v niekoľkých tematických líniách, ktoré poskytujú divákovi kľúč na čítanie maliarovej tvorby aj doby, keď vznikala", zdôraznila Homolová.

Prezentuje tiež unikátne a z veľkej časti nikdy nevystavené diela medzivojnového expresionistu európskej dôležitosti, ktorý napriek svojmu predčasne ukončenému životu priniesol do slovenského umenia závan medzinárodného umeleckého myslenia.