Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO: V SNG otvorili výstavu o propagande, prišli Kiska aj Maďarič

Slávnostné otvorenie výstavy Sen × skutočnosť | Umenie & propaganda 1939 – 1945 za účasti prezidenta SR Andreja Kisku a ministra kultúry SR Mareka Maďariča. Výstava je súčasťou Mesiaca fotografie 2016 a v Esterházyho paláci si ju návštevníci môžu pozrieť do 26. februára 2017. Na snímke prezident SR Andrej Kiska si prezerá fotografie počas výstavy. Bratislava, 19. októbra 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasťou výstavy, ktorá je prístupná od 20. októbra do 26. februára, bude bohatý sprievodný program.


Bratislava 19. októbra (TASR/Tablet.TV) - Výstavu Sen x skutočnosť s podtitulom Umenie & propaganda 1939-1945 mapujúcu premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a propagandy v rokoch Slovenského štátu otvorili dnes podvečer v Slovenskej národnej galérii (SNG). Na vernisáž prijal pozvanie aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý ocenil spoluprácu galérie a ministerstva kultúry na viac ako dvojročnom projekte. "Som rád, že sa odhodlali pustiť do takej ťažkej témy. Je nesmierne dôležité, aby sme našli odvahu vyrovnávať sa s našou minulosťou," komentoval zrod výstavy prezident.

Dotkol sa tiež poznámky generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej, ktorá jedno z najkontroverznejších období našich novodobých dejín označila za "mokvajúcu ranu". "A tá sa nedá ošetriť, kým ju poriadne neočistíme. Naša minulosť sa prelieva do našej súčasnosti a naučiť sa vyrovnávať sa s minulosťou, nebáť sa položiť si otázky, ako to bolo, je nesmierne dôležité práve v dnešnom období," podčiarkol Kiska. Výstavu odporučil študentom, mladým ľuďom, ale aj starším: "Aby sa zamysleli nad tým, aká doba bola, aké boli jej tzv. plusy, ale hlavne mínusy, a aby pochopili, aký to má dopad na dnešok."



Originálnu, ale tiež jednu z najťažších expozícií v histórii SNG ocenil aj minister kultúry SR Marek Maďarič. "Je to veľmi zaujímavý koncept, keď sa snúbi umenie s propagandou," poznamenal k umelecko-historickej expozícii, ktorá podľa neho ponúka možnosť, v spojení s výkladom, priviesť ľudí k schopnosti pochopiť také zložité obdobie, akým bol Slovenský štát. "Bude to určite aj polemické, aj podnetné. Je zvláštne prezrieť si, vedľa seba blízko mať obrazy, ktoré majú veľkú umeleckú hodnotu s niečím, čo bolo na objednávku štátu a propagovalo neľudskú politiku."

Výstavu pripravili tri kurátorky. Katarína Bajcurová sa zaoberala umením v období Slovenského štátu, Petra Hanáková dejinami kinematografie a filmu, Bohunka Koklesová mala na starosti fotografiu. Viac ako tisícka exponátov v celej žánrovej šírke - cez artefakty maliarstva, sochárstva, kresby i grafiky, fotografie a filmu, úžitkového umenia i dizajnu, je inštalovaná na treťom a druhom pochodí Esterházyho paláca.




Ukazuje paradoxy fungovania vizuálneho umenia v doteraz viac či menej tabuizovaných kontextoch, ideologické a sociokultúrne väzby, závislosť i nezávislosť umenia od vtedajšej spoločnosti (štátu, moci). Expozícia je štruktúrovaná tematicky, ale má istý chronologický rámec. Otvára ju vznik a budovanie štátu, končí sa povstaním a oslobodením, resp. dielami, ktoré sa krátko po vojne vyrovnali s režimom. Obsahuje množstvo textov, ktoré autorky odporúčajú divákom veľmi pozorne prečítať.

Výstava, na príprave ktorej sa podieľal aj Vojenský historický ústav, je prístupná od 20. októbra do 26. februára. Súčasťou výstavy bude bohatý sprievodný program. Ponúka filmovú prehliadku v Kine Lumiére, historické a odborné prednášky, praktické workshopy a iné podujatia v SNG.