Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SNM-Historické múzeum predstaví originál Pittsburskej dohody

SNM-Historické múzeum slávnostne predstaví originál Pittsburskej dohody Foto: SNM-Historické múzeum

Dňa 14. júna 2018 pod záštitou predsedu NR SR Andreja Danka SNM-Historické múzeum na Bratislavskom hrade slávnostne predstaví ďalší z významných dokumentov.

Bratislava 14. júna - (OTS) - Dnes pod záštitou predsedu NR SR Andreja Danka SNM-Historické múzeum na Bratislavskom hrade slávnostne predstaví ďalší z významných dokumentov, ktorý obohatí zbierku vzácnych originálov listín na Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstave.

Pittsburská dohoda je kľúčový dokument pre vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov. 30. mája 1918 ju v americkom Pittsburghu podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národního sdružení a Svazu českých katolíků s Tomášom G. Masarykom, ktorý text dohody pri svojej návšteve USA sformuloval. Základom dokumentu bol súhlas vyššie spomenutých strán so spojením Čechov a Slovákov v budúcom spoločnom štáte. V rámci dohody malo mať Slovensko samostatnú štátnu správu, parlament a súdnictvo. Pittsburskú dohodu na výstavu láskavo zapožičalo Senator John Heinz History Center, Pittsburgh, USA.

Slávnostnej prezentácie sa okrem predsedu parlamentu Andreja Danka zúčastní generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček a veľvyslanec Spojených štátov amerických J. E. Adam Sterling.

Pittsburskú dohodu spolu s ďalšími významnými listinami, ktoré utvárali históriu Československa, si verejnosť môže pozrieť do 9. septembra 2018 na Bratislavskom hrade vna Česko-slovenskej / Slovensko-českej výstave. Viac informácií nájdete na stránkach www.cesko-slovensko.eu alebo www.snm.sk.