Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SNM: Na Slovensku a v Česku vystavia Pittsburskú i Mníchovskú dohodu

Na snímke budova Slovenského národného múzea v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dokumenty budú prezentované v Bratislave a Prahe na Česko-slovenskej / Slovensko-českej výstave, ktorú pripravujú národné múzeá pri príležitosti 100.výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Bratislava 20. februára (TASR) – Na Slovensku a v Česku budú mať ľudia prvýkrát v histórii možnosť vidieť súbor originálnych dokumentov, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách Československa a osudoch jeho obyvateľov. Národní muzeum v Česku a Slovenské národné múzeum (SNM) totiž získalo súhlas na zapožičanie originálov Mníchovskej dohody, Viedenskej arbitráže a takzvaného Protokolu Hácha–Hitler, Pittsburskej dohody a československých ratifikácií zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu. TASR informovala Ľubica Fandl Drangová zo SNM – Historického múzea.

Všetky dokumenty budú prezentované v Bratislave a Prahe na Česko-slovenskej / Slovensko-českej výstave, ktorú pripravujú národné múzeá Českej a Slovenskej republiky pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Národní múzeum a SNM k 100. výročiu založenia Československa spoločne pripravujú mimoriadny výstavný projekt, mapujúci dejiny spoločného štátu.

Pittsburská dohoda
Foto: TASR/Štefan Puškáš


"Výstava bude prezentovaná najskôr na Bratislavskom hrade od 26. apríla do 9. septembra a následne sa presunie do Prahy ako výstava, ktorou sa otvorí novozrekonštruovaná Historická budova Národního muzea v Prahe. Pre verejnosť bude sprístupnená symbolicky 28. októbra," priblížil SNM.

Získať na výstavu tak dôležité a ikonické predmety považuje generálny riaditeľ SNM Branislav Panis za veľký úspech. "Na základe týchto dokumentov vznikali a zanikali štáty, milióny obyvateľov sa v jednej chvíli stali obyvateľmi iných štátov, a žiaľ, na niektorých mali aj fatálne dôsledky," podotkol. Zo Spojených štátov amerických, Nemecka a Francúzska budú zapožičané dokumenty ako Pittsburská dohoda, Ratifikačné protokoly z Versailles, Saint-Germain a Trianonu, Mníchovská dohoda, Viedenská arbitráž či Protokol Hácha–Hitler. Vystavené budú za mimoriadnych bezpečnostných opatrení.