Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V predvečer 70. výročia SNP vypukne v Aréne Povstanie

Záber z generálky inscenácie Povstanie, ktoré pri príležitosti 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) pripravilo bratislavské Divadlo Aréna v Bratislave 26. augusta 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Autori a tvorcovia projektu uvádzajú, že jeho ambíciou je očistiť SNP od ideologických nánosov a pomenovať ho ako ojedinelý prejav aktivity slovenského národa.

Bratislava 26. augusta (TASR) - K oslavám 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) prispeje premiérou nového predstavenia bratislavské Divadlo Aréna. Popredných slovenských a českých dramatikov, prozaikov a publicistov vyzvalo na napísanie jednoaktoviek na tému SNP.

V inscenačnom výbere sa ocitli texty Pavla Kohouta, Ľubomíra Feldeka, Michala Hvoreckého, Evy Maliti-Fraňovej, Slávy Daubnerovej, Martina Čičváka a Petra Lomnického, ktoré do jednoliateho javiskového tvaru spojila režisérka Sláva Daubnerová. "Priniesla jednotiaci princíp, vďaka ktorému sa podarilo výpovede všetkých autorov dať pod jednu strechu bez toho, že by akýkoľvek autor a jeho myšlienka bola ukrátená, naopak, navzájom sa tieto myšlienky násobia v spoločnom diele," uviedla dnes na stretnutí s médiami dramaturgička Zuzana Šajgalíková.

Občiansky cyklus

Záber z generálky inscenácie Povstanie, ktoré pri príležitosti 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) pripravilo bratislavské Divadlo Aréna v Bratislave 26. augusta 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Inscenácia Povstanie, v ktorej ožíva sedem pôvodných hier v multi-žánrovom modernom divadelnom tvare, je siedmou časťou tzv. "Občianskeho cyklu" Divadla Aréna, ktorý má voľný podtitul "Sedem hlavných hriechov". Cyklus sa začal inscenáciou Tiso v roku 2005 a pokračoval hrami Dr. Gustáv Husák (2006), Komunizmus (2008), Kukura (2011), Holokaust (2012) a Kapitál (2014). Vrcholí práve projektom Povstanie v réžii performerky Slávy Daubnerovej.

"Som zvyknutá pracovať v nezávislom prostredí, robiť komornejšie inscenácie, takže vstup do niečoho väčšieho bol náročný, ale bola to nezameniteľná skúsenosť," povedala režisérka s tým, že pri tvorbe Povstania postupovala ako pri svojich vlastných predstaveniach.

"Začínam výtvarným nápadom a jednotiacim princípom sa stala architektúra priestoru - pamätník, pretože v každom malom slovenskom meste je nejaký pamätník SNP, ktoré sa húfne stavali v 50. rokov," vysvetlila autorka, ktorú priťahujú ženské témy. Aj takú sa pokúsila prebojovať do nového diela: "Pretože Povstanie vnímam ako prejav veľmi výnimočnej aktivity národa a akýsi emancipačný akt." Daubnerová ďalej priznala, že rada pracuje s výtvarnými prostriedkami, pohybom a projekciami. Práve archívne materiály sú dôležitou súčasťou predstavenia, divadlu ich sprostredkovali Slovenský filmový ústav (SFÚ) a RTVS.

Fotogaléria: Generálka inscenácie Povstanie


Povinnosťou divadla je lámať tabu

Na snímke tvorcovia inscenácie Povstanie zľava - autor hudby Matej Gyarfáš, réžisérka Sláva Daubnerová, dramaturgička Zuzana Šajgalíková, riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura a účinkujúci herci na tlačovej konferencii v Bratislave 26. augusta 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ako uvádzajú autori a tvorcovia projektu, jeho ambíciou je "očistiť SNP od ideologických nánosov a pomenovať ho ako ojedinelý prejav aktivity slovenského národa, nevynechávajúc pritom všetky paradoxy, ktoré sú s ním spojené". K novému titulu Divadla Aréna sa vyjadril aj jeho riaditeľ Juraj Kukura: "Povinnosťou divadla je lámať tabu, byť v pozitívnom konflikte s mocou, nastoľovať otázky, provokovať. Povstanie sa objavuje v pravý čas, je to vzrušujúca téma práve dnes."

Choreografiu predstavenia vytvorila Stanislava Vlčeková, scénu navrhol Juraj Kuchárek, kostýmy Martin Kotúček. Pod hudbu sa podpísal Matej Gyarfáš. V náročnom projekte účinkujú Mariana Mackurová, Mária Šamajová (z Bábkového divadla na rázcestí Banská Bystrica), Peter Brajerčík, Martin Hronský, Marián Prevendarčík, Vladimír Sadílek, Tomáš Vravník, Vladimír Zboroň, Sláva Daubnerová a Jakub Ďurkáč.

Premiéru Povstania uvedie Aréna v predvečer 70. výročia vypuknutia SNP 28. augusta o 19.00 h.