Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

SNS bude tento rok po prvý raz udeľovať cenu Martina Rázusa

Z odhalenia pomníka Martina Rázusa na Rázusovom nábreží v Bratislave 24. októbra 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Cena predstavuje najvyššie stranícke vyznamenanie významným osobnostiam za celoživotný prínos.

Bratislava 29. januára (TASR) - Rad Martina Rázusa ako ocenenie významnej osobnosti za zušľachťovanie Slovenska udelí po prvý raz predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v sobotu 31. januára v Liptovskom Mikuláši. Pre TASR to uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

"Udeľovanie tohto najvyššieho straníckeho vyznamenania významným osobnostiam za celoživotný prínos pre napĺňanie poslania a cieľov SNS schválilo predsedníctvo SNS na svojom programovom sneme na Táľoch v septembri minulého roka," uviedla.

To, že predseda SNS udelí Rad Martina Rázusa prvý raz práve v Liptovskom Mikuláši, má podľa Kohútkovej symbolický význam. Slovenský básnik, dramatik, ale aj politik Martin Rázus sa narodil práve v metropole Liptova a neskôr bol dlhoročným predsedom Slovenskej národnej strany.

Po udelení vyznamenania sa bude konať konferencia venovaná problémom samosprávy, účasť na nej potvrdilo takmer 160 starostov či primátorov, z SNS a s podporou SNS. "Národniari tak vytvorili priestor pre širokú diskusiu a výmenu skúseností ľudí, ktorí dennodenne riešia samosprávne problémy. Ústredné prezentácie budú venované stavu samosprávy, jej financovaniu a reformám a svoje poznatky prednesú práve vybraní starostovia a primátori, slovo bude mať aj prvý podpredseda ZMOS Michal Sýkora," dodala Kohútková.