Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Sobibore zomrelo 25.000 slovenských Židov, nakrútili o ňom film

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Zachar

Vo filme, v ktorom zaznieva päť rôznych jazykov európskych národov, nechcel ukázať, ako sa povstanie pripravovalo a odohrávalo, ale čo sa s ľuďmi v tábore smrti dialo a čo ich primälo k povstaniu.

Bratislava 8. mája (TASR) - Vo vyhladzovacom tábore Sobibor zomrelo 25.000 slovenských Židov. Deportácia a smrť v plynových komorách by hrozili ďalším tisícom, ak by nedošlo k povstaniu, ktoré zorganizoval Alexander Pečerský a jeho druhovia v tábore. "Preto sme radi, že môžeme vo vašom hlavnom meste prezentovať film Konstantina Chabenského, ktorý rozpráva o tých udalostiach," povedal riaditeľ Fondu Alexander Pečerský, historik Iľja Vasiljev. Prezentácia filmu bola v pondelok (7.5.) v bratislavskom kine Lumiére.

Divadelný a filmový herec Konstantin Jurjevič Chabenskij, pre ktorého bol film Sobibor režisérskym debutom, označil za správne, že film mal premiéru aj na Slovensku. Vo filme Sobibor vytiahol z minulosti povstanie vo vyhladzovacom tábore Sobibor, ktorý nacistické Nemecko vybudovalo na okupovanom území Poľska v druhej svetovej vojne. Do tohto židovského koncentračného tábora sa dostalo aj niekoľko vojnových zajatcov Červenej armády s poručíkom Pečerským, ktorého vo filme stvárnil Chabenskij.

Priznal, že vo filme, v ktorom zaznieva päť rôznych jazykov európskych národov, nechcel ukázať, ako sa povstanie pripravovalo a odohrávalo, ale čo sa s ľuďmi v tábore smrti dialo a čo ich primälo k povstaniu. "Chcel som ukázať, že v akokoľvek hroznej situácii sa nájde aspoň jeden človek, ktorý presvedčí ostatných, že aj oni sú ľudia," konštatoval. Rovnako, že v "takých hrozných miestach sa nerodia noví kladní hrdinovia". "Chcel som ukázať, nakoľko je ľudský život krehký. Film nie je pokusom o historickú spravodlivosť, ale pokusom vyrozprávať to, čo sa dialo s ľuďmi," povedal.



Ešte stále žijú štyria účastníci povstania - jeden v Izraeli, jeden v Poľsku a dvaja v USA, pokračoval Chabenskij. Traja nich zo zdravotných dôvodov "už nie sú v stave hodnotiť kvalitu filmu a s účastníkom, žijúcim v Izraeli, sme konzultovali počas nakrúcania. Sme radi, že sa nám podarilo dokončiť film, kým ešte žije a je zdravý," doplnil.

Režisér a hlavný hrdina filmu snímku s Iľjom Vasiljevom predstavovali paralelne vo viacerých krajinách sveta. Film Sobibor mal svetovú premiéru 23. apríla vo Varšave, nasledovali premietania v Rostove, Moskve, Petrohrade, Ufe, Washingtone, New Yorku, Prahe a Bratislave. Z hlavného mesta Slovenska cestujú do Viedne, v Berlíne bude premietanie 9. mája, priblížil Chabenskij. Vasiljev išiel na prezentáciu do sídla Rady Európy (RE) v Štrasburgu, "lebo to bola dôležitá udalosť, Sobibor je medzinárodný problém aj európska história". Na predstavení v RE sa osobne zúčastnil aj jej generálny riaditeľ Thorbjorn Jagland. "Do New Yorku sme neleteli len tak, film sme premietli Valnému zhromaždeniu Organizácie Spojených národov," podčiarkol Chabenskij.