Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Sochárka Gabriela Luptáková oslavuje svoje jubileum výstavou

Ilustračné foto Foto: TASR

Umelkyňa tvorí sochy z hliny, pričom ženské torzo strieda architektonický prvok. V expozícii sú jej prvé i posledné diela a častá tematika je ženského rodu. Výstava potrvá do 28. augusta.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Prierez vyše 40-ročnej tvorby akademickej sochárky Gabriely Luptákovej predstavuje výstava Keramická plastika v novej galérii Statua v centre Bratislavy. Napriek tomu, že jej umenie obdivovali v USA, Číne, Francúzsku a v iných krajinách, je to jej autorská výstavná premiéra v hlavnom meste SR pri príležitosti životného jubilea.

"Najstaršie veci sú obrazy pri vchode, ktoré som urobila počas štúdia v Prahe, ďalšie vznikli počas pedagogického pôsobenia v Bratislave. Najnovšie sú dva objekty vytvorené na štvrťročnom sympóziu vo Francúzsku pred dvoma rokmi," povedala na pondelkovej (31.7.) vernisáži pre TASR 65-ročná výtvarníčka bývajúca v Devíne.

Obraz Z nového sveta a ďalšie keramické závesné diela sa striedajú so sochami a inými objektmi z rovnakého materiálu. Pomenovala ich Domček pre dušu, Niekoľko tajností, Večnosť, Podivný hosť, Nepamätám si, Loď bláznov, Pretvárka, Záhadné svietidlo či Muž a žena. Vtipné sú Slnečné hodiny, divadelnou tematikou inšpirované je dielo Theatrum mundi. Niektoré objekty sú dotvorené glazúrovanou bielou, červenou či modrou farbou a sú i trojdielne. "Keramika je ťažký materiál a aby sa mi ľahšie manipulovalo pri výrobe," zdôvodnila viacdielnosť autorka.

"Luptáková má výrazný rukopis. Jej diela sú vtipné, imaginatívne, poetické, surrealistické so scénickými kvalitami i ponúkajúce zamyslenie. Sochy stavia z hliny, ženské torzo sa strieda s architektonickým prvkom," charakterizovala výtvarníčku kurátorka výstavy Xénia Lettrichová. Zároveň dodala, že v expozícii sú jej prvé i posledné diela a častá tematika keramičky je ženského rodu. Potvrdzujú to názvy Mimozemšťanka, Dve, Požieračka geometrie i najnovšie diela Hradná pani a Strážkyňa majáku.

Výstava potrvá do 28. augusta.