Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Sólista Opery SND Sergej Larin by mal 60 rokov

Sergej Larin Foto: TASR - Štefan Puškáš

Svetoznámy tenorista účinkoval azda na všetkých známych operných pódiách a získal množstvo prestížnych ocenení.

Bratislava 9. marca (TASR) - Sólista Opery Slovenského národného divadla (SND) Sergej Larin sa narodil v lotyšskom Daugavpilse pred 60 rokmi 9. marca 1956.

Svetoznámy tenorista účinkoval azda na všetkých známych operných pódiách a získal množstvo prestížnych ocenení.

Rodiskom Sergeja Larina bolo Lotyšsko, jeho rodina však pochádza z Ruska. Vyštudoval francúzštinu na univerzite v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v bývalom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR). Jeho veľký sen aspoň raz v živote navštíviť francúzsky Paríž sa mu ako vysokoškolákovi splnil, vtedy však ešte netušil, že v Paríži nie je posledný raz, ale že tam bude častejšie umelecky pôsobiť.

Spev ho opantal ešte na univerzite, študoval ho v Litve na hudobnej akadémii.

Už v druhom ročníku debutoval na javisku litovského operného divadla. Keď skončil školu, bol už vedúcim sólistom a mal naštudovaný skoro celý repertoár divadla. Pracoval tam deväť sezón.

Na Slovensko prišiel koncom 80. rokov 20. storočia, aby naštudoval tenorový part v Pikovej dáme. Po inscenácii nasledovala začiatkom 90. rokov minulého storočia ponuka na hosťovanie v Opere SND a na Slovensku už potom Sergej Larin ostal.

Od medzinárodného debutu vo Viedenskej štátnej opere v Rakúsku v roku 1990 sa Sergej Larin predstavil na svetových scénach. Vystupoval v Metropolitnej opere v New Yorku (Spojené štáty americké - USA) a na mnohých známych operných scénach v Európe. Jeho repertoár tvorili hlavné tenorové party v operách Don Carlos, Aida, Adriana Lecouvreur, Komedianti, Carmen, Norma, Tosca, Manon Lescaut, Madam Butterfly, Turandot, Boris Godunov, Rusalka, a ďalšie. Jeho nahrávku Šostakovičovej Lady Macbeth z Mcenského okresu nominovali na cenu Grammy.

Sergej Larin vystúpil aj na slávnostnom otvorení novej budovy SND 14. apríla 2007.

Smrť ho zastihla vo veku 51 rokov 13. januára 2008 v Bratislave.