Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Sólisti Veľkého zboru donských kozákov budú mať v júni štyri koncerty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na koncertoch 12 umelcov zaznejú pravoslávne duchovné spevy, ako aj ruské, ukrajinské a slovenské ľudové piesne.

Bratislava 31. mája (TASR) - Pre júnové miniturné po evanjelických kostoloch na Slovensku si sólisti Veľkého zboru donských kozákov pripravili program s názvom Chváľte meno Hospodinovo.

Na koncertoch 12 umelcov zaznejú pravoslávne duchovné spevy, ako aj ruské, ukrajinské a slovenské ľudové piesne. Veľký zbor donských kozákov má v repertoári slovenské ľudové piesne Zahučali hory, zahučali lesy, Tancuj, tancuj, Sedí sokol na javori, ale aj pieseň Daj, Bože, pokoja, s melódiou Miloša Ruppeldta na text Martina Rázusa.

Prvý koncert sa uskutoční v utorok 6. júna o 19.00 h v Kežmarku, v tamojšom historickom drevenom artikulárnom kostole, pri príležitosti 300. výročia jeho postavenia. V stredu 7. júna o 19.00 budú donskí kozáci koncertovať v evanjelickom kostole v Dudinciach, vo štvrtok 8. júna takisto o 19.00 h vystúpia v evanjelickom kostole v Banskej Štiavnici. Ich záverečný koncert sa uskutoční v nedeľu 11. júna o 16.00 h v evanjelickom kostole vo Veľkých Levároch.

Veľký zbor donských kozákov s umeleckým vedúcim Peťom Chuďakovom a dirigentom Ivanom Šallijevom je už milovníkom zborového spevu na Slovensku dobre známy a má veľa priaznivcov v mestách aj obciach, kde účinkoval.

Spevácky zbor a jeho manažérka a moderátorka koncertov Valerie Chuďakova sú členmi Kruhu priateľov Nadácie Výskum rakoviny a často vystupujú na koncertoch práve pre túto nadáciu. Najznámejší je ich vianočný koncert s názvom Vianočný spev pre život, ktorého jubilejné 10. pokračovanie bude 16. decembra 2017 v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave, informoval manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš.