Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Sommerová: Gott hovoril, že za svoju kariéru vďačí Suchému a Šlitrovi

Na snímke zľava česká režisérka, dokumentaristka, pedagogička a spisovateľka Oľga Sommerová a dramatik, režisér, scenárista a herec Stanislav Štepka počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii filmu Jiří Suchý - lehce s životem se prát 2. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Vo filme o J. Suchom má divák šancu nakaziť sa životným entuziazmom 88-ročného Jiřího Suchého, ktorému vášeň pre umenie a život samotný pomohla preniesť sa aj cez tie najťažšie životné situácie.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Komplexný pohľad na osobnosť českého divadelníka a básnika, legendy československej kultúry, prináša vo svojom novom celovečernom dokumente Jiří Suchý - Lehce s životem se prát režisérka Olga Sommerová. "Chcela som, aby to bol vážny film o klaunovi, aby to bol jeho život nielen pracovný, ale aj súkromný. Dostala som sa najďalej k jeho osobným životným udalostiam," povedala pre TASR Sommerová na stredajšom (2. 10.) uvedení novinky v Bratislave.

Vo filme má divák šancu nakaziť sa životným entuziazmom 88-ročného Jiřího Suchého, ktorému vášeň pre umenie a život samotný pomohla preniesť sa aj cez tie najťažšie životné situácie. Sommerovej záležalo na tom, aby v snímke o životnej ceste muža, ktorý svoje nadanie zasvätil divadelnej a textovej tvorbe, zachytila aj Suchého občiansky postoj: "Keď podpísal manifest 2000 slov z roku 1968 a neodvolal ho, mal zakázanú činnosť počas normalizácie, komunisti ho k ničomu nepustili. On zostal sám sebou, nedal sa zastrašiť, kúpiť, zachoval si česť, a bol tým pádom perzekvovaný. Chcela som, aby aj toto bolo vo filme, nielen tvorba a zábava."

Atraktívny životopisný a tvorcovský portrét zakladateľa legendárneho pražského divadla Semafor, muža viacerých remesiel - divadelníka, speváka, textára, básnika, spisovateľa, filmára, grafika, režiséra i zberateľa nakrúcala Sommerová v priebehu minulého roka. Do kín vstúpi 10. októbra a objaví sa v ňom aj ďalšia osobnosť českej a československej kultúry, zosnulý Karel Gott. Niekoľkonásobnému Zlatému slávikovi pomohlo ku sláve práve angažmán v Semafore, ktorý vznikol v roku 1959. "Požiadala som svoju dcéru, ktorá točí o Karlovi Gottovi celovečerný film, aby mi ho priviedla do bytu Jiřího Suchého preto, že Karel Gott u neho začínal. Vždy hovoril, že Suchému a Šlitrovi vďačí za svoju kariéru, pretože oni mu dali pieseň Oči má sněhem zaváté. Tá mu odštartovala bleskovú kariéru, vždy to nezabudol pripomenúť, keď tú pieseň niekde spieval," podčiarkla Sommerová.

Jej dcéra Olga Malířová Špátová donedávna nakrúcala celovečerný dokumentárny film o Karlovi Gottovi, ktorý zomrel v utorok (1. 10.) krátko pred polnocou. V polovici septembra spevák oznámil, že sa ambulantne lieči na akútnu leukémiu. "Ešte pred 14 dňami s ním natáčala, bol veľmi statočný v tej chorobe, vzchopil sa a ešte mohli niečo urobiť. Film už skoro dva mesiace strihá. Veľmi si priala, aby ho Karel videl, aj on si ho veľmi prial vidieť, pretože to bol jeho nápad, aby o ňom nakrútila film," prezradila Sommerová.

Špátová pred desiatimi rokmi nakrúcala film Fenomén Gott k umelcovým sedemdesiatinám na objednávku televízie Nova. V prípade novej snímky k spevákovej osemdesiatke režisérku oslovili priamo Gottovci. "Olga si Karla veľmi obľúbila, zažila s ním veľa dojemných, intímnych situácií, má ho veľmi rada, pretože nehľadiac na jeho kariéru, pracovitosť, nadanie, Karel Gott je dobrý, slušný človek, je to džentlmen, bohužiaľ, bol," dodala Sommerová k pripravovanej snímke, ktorú Špátová nakrúcala so svojím manželom, kameramanom Janom Malířom. Do kín má prísť na jar budúceho roku.