Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

SOSR pripravuje nahrávky pre vianočné vysielanie

Na snímke Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Foto: Facebook Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša nahráva SOSR hudbu k rozprávke Aby sa v tom čert vyznal autorky Daniely Kapitáňovej s podtitulom Rozprávka pre všetky deti a ich príbuzných.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pripravuje v týchto dňoch nahrávky, ktorými prispeje do vianočného vysielania Rádia Slovensko aj ďalších programových služieb Slovenského rozhlasu.

Pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša nahráva SOSR hudbu k rozprávke Aby sa v tom čert vyznal autorky Daniely Kapitáňovej s podtitulom Rozprávka pre všetky deti a ich príbuzných. Je príbehom mladého čerta, ktorý sa musí vykúpiť skutkami na Zemi a takto prináša milé a vtipné situácie. Hudbu zložil Marián Čekovský, texty napísal Tomáš Janovic.

Tento projekt vzniká v spolupráci so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. V hlavných úlohách sa predstavia Marián Čekovský ako rozprávač, Ľuboš Kostelný ako čert Sulfur, Helena Krajčiová ako Máša, Boris Farkaš ako riaditeľ, Miroslav Noga ako Arzén a Zuzana Mauréry ako Antrax. Režisérkou rozprávky je Táňa Tadlánková.

"Hudba k rozprávke je hravá, veselá, plná nápadov, je veľmi dobre zinštrumentovaná, hráči z orchestra si ju pochvaľujú, už teraz sa môžeme tešiť na výsledok. Z autorského pera Mariána Čekovského je aj vianočná pieseň Šťastné a veselé, ktorá je veľmi dobre známa. Mne osobne sa už v minulosti páčila, je to krásna téma, myšlienka, pekný text, takže verím, že naše podanie so symfonickým orchestrom bude umocnením celého dojmu z tejto piesne," povedal pre TASR dirigent Adrián Kokoš.

"Je to už moja druhá spolupráca s touto režisérkou, prvá bola pri rozprávke Snehulienka. Aranžmánmi mi pri tejto pomáhal aj Adrián Harvan. Rozhlasová rozprávka nesie vždy čaro toho, že si ju musím predstaviť a hudba tomu ešte viac napomáha. Niekedy je dobré vidieť rozprávku aj v televízii, pre mňa rozhlas a hudba spolu vytvárajú emóciu, ktorú si vytvorí každý sám," uviedol pre TASR Čekovský. K novej nahrávke vianočnej pesničky dodal: "Som rád a mám to šťastie, že sa pesnička Šťastné a veselé s textom Vlada Krausa nahrá so symfonickým orchestrom a budeme ju spievať s ďalšími úspešnými hudobníkmi, pozvanie prijal aj Peter Lipa.

SOSR pod taktovkou Adriána Kokoša nahráva vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu aj dve piesne pre vianočné vysielanie. Prvou je Šťastné a veselé Mariána Čekovského, ktorej nová verzia s aranžmánom pre orchester vzniká na objednávku RTVS a bude vianočným singlom. Štúdiovú verziu nahral pre projekt Marián Čekovský a priatelia v roku 2013. Druhou je pieseň Buď hviezda košickej skupiny Nocadeň s novým orchestrálnym aranžmánom Adriana Harvana. Jej autormi sú Rasťo a Robo Kopina, originálnu verziu vydala skupina v roku 2003 na albume Katarzia.

"Prvá reakcia bola waw, pretože dostať k dispozícii veľký orchester nie je každodenná záležitosť. Ohromne sme sa potešili a keď sme premýšľali na tým, ktorá skladba by to mohla byť, voľba padla na skladbu Buď hviezda, keďže my nemáme typickú vianočnú pesničku v našom repertoári. Hľadali sme pesničku, ktorá môže svojou náladou a odkazom pripomínať Vianoce," povedal pre TASR spevák a skladateľ skupiny Rasťo Kopina.