Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SOZA zverejnila nominácie na prestížne ocenenia za rok 2015

Foto: SOZA

Medzi nominovanými sú Miro Žbirka, Vašo Patejdl, Kamil Peteraj, Boris Filan, Adam Ďurica a ďalší.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) zverejnil nominácie na prestížne ocenenia, ktoré udelí už po 19. raz. Najlepším slovenským skladateľom, textárom a spevákom ich odovzdá počas slávnostného večera, ktorý sa uskutoční 10. novembra v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Medzi nominovanými sú Miro Žbirka, Vašo Patejdl, Kamil Peteraj, Boris Filan, Adam Ďurica a ďalší.

"Tradične hovoríme o nomináciách, aj keď by bolo správnejšie hovoriť o shortliste alebo finalistoch. Štatistické výsledky totiž nenominujú, ale určujú poradie," povedal člen predstavenstva SOZA Richard Jajcay.

Ceny SOZA sa delia na štatistické a honorárne. Štatistické sú exaktným a objektívnym zhodnotením toho, ktoré piesne sa v minulom roku najčastejšie hrali v rádiách. "Asi prvý raz v histórii cien SOZA sa stalo, že všetky tri najhranejšie skladby za uplynulý rok majú jedného spoločného spoluautora - Petra Dudáka zo skupiny Hex. Takže Ďuďo má cenu SOZA istú, vopred gratulujem," dodal Jajcay.

Honorárne ceny sú vyjadrením uznania za prínos ocenených osobností pre slovenskú hudobnú kultúru. O ich udelení rozhodujú autori, ktorí zastupujú rôzne žánre hudby v Dozornej rade SOZA.

"SOZA každoročne oceňuje aj tých, ktorí celoživotným dielom prispeli k tomu, že hudba je a bude vo svojich rozličných podobách a žánroch podstatnou súčasťou slovenského kreatívneho priemyslu. Aj v tomto roku ju dostanú tí, ktorí si to skutočne zaslúžia," uzavrel Richard Jajcay.

Moderátorom slávnostného večera bude Peter Lipa. V programe vystúpi Adam Ďurica, No Name, Silvayovci, Mucha Quartet aj operná speváčka Eva Šušková.

Na cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel sú nominovaní Václav Patejdl, Ivan Tásler a Miroslav Žbirka, na cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel Boris Filan, Vladimír Krausz a Kamil Peteraj.

Na cenu SOZA za najhranejšiu skladbu ašpirujú Keď sme sami (Hex), Mandolína a Neľutujem (obe Adam Ďurica). Na cenu SOZA za zvukový nosič sú nominovaní Fíha Tralala Bumbarasa (Martina Fíha Jelenová), Mandolína (Adam Ďurica) a S láskou (No Name), za audiovizuálny nosič trojica 30 Rockov vo veľkej škole dní (Tublatanka), Spievankovo 2 a Spievankovo 5 (Mária Podhradská a Richard Čanaky). Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získa jeden z trojice Rádio Lumen, Rádio Rebeca a Rádio SiTy.

TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.