Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Španej Doline tavili meď systémom z doby bronzovej

V baníckej obci Špania Dolina s iba 195 obyvateľmi na prestoroch miestneho smetiska budujú športový areál. Na začiatku akcie boli členovia miestneho športového klubu , dnes je stavba vecou celej obce. Archívna foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Niekoľko desiatok ľudí sa v centre obce rozdelilo do troch skupín, ktorých sa ujali sprievodcovia. Vybrali sa tromi rôznymi smermi, avšak nakoniec prešli všetci zastávkami podľa vlastného želania.

Špania Dolina 27. apríla (TASR) - Ukážky tavby medi spôsobom starým tisícky rokov otvorili dnes turistickú sezónu v rázovitej baníckej obci Špania Dolina pri Banskej Bystrici. Ako pre TASR povedal starosta obce Marián Slobodník, oddnes je v ôsmej sezóne prístupný náučný chodník vedúci cez obec.

Niekoľko desiatok ľudí sa v centre obce rozdelilo do troch skupín, ktorých sa ujali sprievodcovia. Vybrali sa tromi rôznymi smermi, avšak nakoniec prešli všetci zastávkami podľa vlastného želania. "Náš chodník má desať zastávok a meria približne 4,5 kilometra. Snažíme sa turistom ukázať krásu okolitej prírody, ako aj dielo, ktoré tu zostalo po baníkoch. Okrem iného môžu vidieť haldu, približne 400.000 metrov kubických vyťaženej sutiny. To všetko naši predkovia vykopali ručne. Sme obec, ktorá nemá inú možnosť, než sa sústrediť na cestovný ruch. Nachádzame sa blízko Banskej Bystrice, ale sem, do kopcov, priemysel nepríde a ani baníctvo sa už nevráti. Máme tu však množstvo unikátov, ktorými sme skutočne jedineční," povedal Slobodník.



Súčasťou otvorenia baníckeho chodníka bola aj ukážka tavenia medi systémom z doby bronzovej. "V záznamoch sme našli spôsob, akým sa pravdepodobne tavila meď v dobe bronzovej. V tom čase sa na niečo také mohli využívať len dostupné materiály, ako je kameň, drevo, prípadne koža zo zvierat. Z tej boli spravené mechy na rozdúchavanie ohňa. Práve vynález tavenia medi viedol k veľkému rozmachu civilizácie, ktorému hovoríme doba bronzová. V dedine boli bane na meď, ktorú naši predkovia vedeli získavať viacerými zaujímavými spôsobmi. Okrem klasickej ťažby napríklad zistili, že keď do nádob ponoria železo, voda z baní, obohatená o meď, obalí iný kov a stačí ju zoškrabať a znova pretaviť," dodal starosta Španej Doliny.