Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Prvú reprezentačnú výstavu Renoirových prác otvorili v Madride

Pastelovú krajinku pri rieke namaľoval Renoir v roku 1879. Foto: TASR/AP Photo

Vôbec prvú reprezentačnú výstavu diel francúzskeho impresionistu Augusta Renoira (1841-1919) v Španielsku dnes sprístupnili v Thyssenovom-Bornemiszovom múzeu v Madride.

Madrid 18. októbra (TASR) - Vôbec prvú reprezentačnú výstavu diel francúzskeho impresionistu Augusta Renoira (1841-1919) v Španielsku dnes sprístupnili v Thyssenovom-Bornemiszovom múzeu v Madride.

Expozíciu s názvom Renoir: Intimacy tvorí, ako informoval riaditeľ Museo Thyssen-Bornemisza Guillermo Solana, 78 diel slávneho majstra, ktoré prepožičali na výstavu múzea i zberatelia z celej planéty. Výstava by mala vyzdvihnúť výtvarníkovo umenie a znázorniť intimitu v jej rôznych formách, sociálnej, priateľskej, rodinnej i erotickej.

V roku 1841 sa narodil francúzsky maliar Pierre Auguste Renoir. Bol predstaviteľom impresionizmu. Počas takmer šesťdesiat rokov svojej tvorby dokončil okolo šesťtisíc obrazov. Pred Pablom Picassom je to najrozsiahlejšie životné dielo maliara. Spolu s Monetom, Sisleym a Cézannom je zakladateľom impresionizmu.
Foto: TASR/Wikipédia


Medzi exponátmi, ktoré si návštevníci španielskej metropoly môžu pozrieť do 22. januára 2017, sú krajinky, zátišia, ale aj akty či diela iného žánru.