Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Speváčka Mista prichádza s novinkou Back 2 Roots

Speváčka Mista vo videoklipe k piesni Take me home. Foto: youtube.com

Piesne z nového EP sú spievané anglicky. Mista to však chce zmeniť.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Slovenská speváčka a hudobníčka Mista, ktorá žije a pôsobí v Českej republike, prichádza s novou EP platňou Back 2 Roots. Ponúka na nej tri songy, Take Me Home, Catwalk Fever a Gimme The Love.

Skladba Take Me Home je zároveň aj pilotným singlom, s ktorým chce zabodovať aj doma na Slovensku. Hudbu emotívnej melodickej balady napísal Stano Šimor, na skladbe sa autorsky podieľala i samotná Mista. Spieva v nej o nepodmienenej láske, ktorú emotívne vyjadrila aj v klipe. Talentovaná hudobníčka chce zabojovať o priazeň slovenského publika. Zvlášť, keď jej skladby už poznajú nemeckí, švajčiarski, českí a dokonca čínski fanúšikovia.

„Je to moje prvé EP, ktoré vyšlo po albume Show Me, sú na ňom tri skladby, ktoré sú poprockové. Na dvoch z nich som spolupracovala s Henrym Tóthom. Bolo hlavne kvôli tomu, že som už cítila, že by som sa chcela hudobne posunúť. V Čechách som robila tanečnú muziku, a ako každý muzikant, chcem ísť stále ďalej a ďalej. S Henrym sme sa už poznali z turné, ktoré sme robili spolu s Elánom, ja som spievala vokály a hrala na husliach, on hral v kapele. Stretli sme sa v trojke s producentom Stanom Šimorom a vzišlo z toho toto EP,“ povedala speváčka pre TASR.


„Inšpiráciu na tvorbu hľadám úplne všade, dokonca aj v snoch. Som človek, ktorý má veľmi živé sny. Niekedy aj päť za noc, v noci žijem druhý život. Našťastie si všetky svoje sny väčšinou pamätám a neskôr z nich čerpám inšpiráciu. K singlu mám už aj videoklip, ktorý má jednoduchý príbeh. Od začiatku do konca je však plný symbolov a skutočných emócií,“ dodáva Mista.

„Na konzervatóriu a vysokej škole som študovala husle, klavír a vždy som hrávala v kapelách živú hudbu a v orchestroch aj klasiku. Pre mňa je to skôr návrat k tomu, čo som robila. Tanečná hudba bola skôr odbočením, teraz som sa vrátila k tomu, čo som bola zvyknutá robiť so živými muzikantmi. Čo sa týka skladby Take Me Home, teda zober ma domov, je to preto, že som sa 21-ročná odsťahovala do Čiech a veľa som cestovala. Téma domova je pre mňa celkom aktuálna, lebo dlho trvalo, kým som sa niekde začala cítiť ako doma,“ objasnila tému nového singlu Mista.

Piesne z nového EP sú spievané anglicky. Mista to však chce zmeniť. „Priznám sa, že mojím najbližším krokom je urobiť pesničky so slovenským textom a už na tom aj pracujem. Veľkou výzvou pre mňa je vydať celý album v slovenčine. Texty pre mňa píše Vlado Krausz, rada by som ho vydala do konca roka,“ doplnila.

Nové piesne mladej hudobníčky si môžu fanúšikovia užiť aj na letných festivaloch, Mista je jednou z účinkujúcich na festivalovej šnúre Fun Rádio Dohoda, najbližšie 13. augusta v Bojniciach a potom 27. augusta v Poprade.

Rodená Bratislavčanka Mista (*19.1.1987, vlastným menom Soňa Šimorová, rodená Soňa Kurucová) vyštudovala Konzervatórium a Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Bola členkou dievčenského husľového tria Golden Storm, ktoré s pesničkou Daj mi len deň súťažilo v roku 2009 v slovenskom národnom kole piesňovej súťaže Eurovision Song Contest. Po ich rozchode súťažila Soňa Šimorová v národnom kole Eurosongu 2010 s piesňou Emotions, vo finále obsadila druhé miesto za víťaznou Kristínou a skladbou Horehronie.

Po rozchode trojice sa presťahovala do Česka a z klasickej hudby presedlala na pop. Kariéru speváčky odštartovala v lete 2011 prvým singlom Rock It (United), ktorý sa stretol s veľkým ohlasom. V novembri 2012 vydala prvý sólový album Show Me, s ktorým absolvovala trojmesačné turné po Ázii a Európe. V roku 2013 a 2014 vydala ďalšie single Feel the Breze a Go Wild, ku ktorým mala turné po kluboch s americkou speváčkou Keshou. Nový singel Take Me Home vychádza súčasne s rockovo-elektronickou EP platňou Back 2 Roots.