Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Speváčka Nora Blahová začínala svoju kariéru v Tatra revue

Na snímke speváčka Nora Blahová. Foto: Youtube Screenshot

Rodáčka z Topoľčian Nora Blahová (Rodená Bencúrová) sa narodila 4. februára 1943. K spevu ju viedla mama, ktorá vyučovala hru na klavír.

Topoľčany/ Bratislava 4. februára (TASR/Teraz.sk) - Vo fonotéke Slovenského rozhlasu nájdeme viac ako pol stovky skladieb, ktoré nahrala speváčka Nora Blahová zväčša v druhej polovici šesťdesiatych rokov 20. storočia. Medzi jej najúspešnejšie patria sólové skladby Neveríš, uveríš, Studnička, V hlbokom tichu, ale aj duety so Zdenom Sychrom, s ktorými sa predstavili aj na súťaži Oravské synkopy. Dnes bude mať speváčka 75 rokov.

Rodáčka z Topoľčian Nora Blahová (Rodená Bencúrová) sa narodila 4. februára 1943. K spevu ju viedla mama, ktorá vyučovala hru na klavír. Zatiaľ čo Blahovej starší brat išiel v otcových šľapajach a mladší sa vybral technickým smerom, v ich sestre driemal hudobný talent. Uplatnila ho naplno v Pedagogickom inštitúte v Nitre, kde bol jej spolužiakom aj Stanislav Štepka, s ktorým začínala v súbore malých javiskových foriem. Blahová chcela byť pôvodne herečkou, preto sa prihlásila aj na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ale nevzali ju.



Zmena v jej živote nastala, keď sa prihlásila do konkurzu v Tatra revue. V tom čase získala miesto, ktoré sa uvoľnilo po Marcele Laiferovej. Aj keď sa Nora Blahová po zrušení Tatra revue v roku 1970 ocitla na umeleckom rázcestí, predsa sa jej ešte podarilo úspešne účinkovať na Bratislavskej lýre v roku 1971 s piesňou Teodora Šeba-Matinského Bronzové leto. Po rokoch si spomína aj na hektický začiatok roka 1969, keď spolu so skladateľom Igorom Bázlikom a textárkou Bibianou Wallnerovou pripravili v priebehu jednej januárovej noci skladbu Fakľový pochod, venovanú upálenému pražskému študentovi Janovi Palachovi.

Nora Blahová bola jednou z mála speváčok, ktoré počas aktívnej kariéry nenahrali vlastné LP. Pôvodne jej mala vyjsť vo vtedajšom Opuse konečne prvá platňa, no nestalo sa tak. Po zrušení kabaretného divadla Tatra revue sa zamestnala v Galérii mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci, kde pripravovala hudobné koncerty a vystúpenia v galérii. V 90. rokoch minulého storočia ju oslovil Ivan Krajíček a ponúkol účinkovanie v televíznom programe Repete.



Osobný život Nory Bláhovej sprevádzali zložité obdobia. Speváčka bola štyrikrát vydatá. Druhý manžel Vlado Zaoral tragicky zahynul na Zlatých pieskoch, kde sa v lete v roku 1976 zrútilo lietadlo plné cestujúcich.

Nora Blahová spieva sporadicky dodnes. V obci Červeník pri Hlohovci napríklad účinkovala s veľkým filmovým sláčikovým orchestrom Art Music Orchestra pod vedením Mareka Bielika. Ako vyštudovaná pedagogička sa venuje výučbe cudzích jazykov. Jeden veľký sen sa speváčke predsa splnil, v sedemdesiatke vydala svoj prvý hudobný album.