Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Spevácky zbor Adoremus a Warchalovci pripravujú vianočný koncert

Pozvánka na koncert Adoremusu. Foto: Facebook Adoremus

Na druhý sviatok vianočný, 26. decembra, o 16.00 h v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole zaznejú v ich podaní vianočné koledy a vianočná hudba od slovenských aj zahraničných skladateľov.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Slovenský spevácky zbor Adoremus a členovia Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala prinášajú vianočný koncert v nádherných sakrálnych priestoroch. Na druhý sviatok vianočný, 26. decembra, o 16.00 h v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole zaznejú v ich podaní vianočné koledy a vianočná hudba od slovenských aj zahraničných skladateľov.

Na koncerte zaznejú Pastorálna omša zo zbierky Andreja Kmeťa Prostonárodné vianočné piesne v úprave Dušana Billa, Vianočná omša Radostná zvesť Jozefa Halma, Concerto Grosso Op.8 no.6, Christmas Concerto od Giuseppe Torelliho, vianočné koledy a na záver Tichá noc.



O hudobné naštudovanie vianočného koncertu sa postará spevácky zbor Adoremus, ktorý bol založený v roku 1992 s orientáciou na sakrálnu tvorbu, pod umeleckým vedením dirigenta Dušana Billa. Držiteľ niekoľkých ocenení a úspešný slovenský zástupca na rôznych medzinárodných festivaloch úzko spolupracuje s ďalším naším významným súborom - Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala. Jeho členovia sa predstavia na vianočnom koncerte pod vedením Ewalda Danela. Spolupráca medzi týmito dvoma súbormi vyústila do albumu Radostná zvesť a jeho následného koncertného naštudovania uvedeného minulý rok na druhý sviatok vianočný vo vypredanej Katedrále sv. Martina.

Tradícia vianočnej hudby je v súčasnosti šírená na rôznych miestach, no nič sa nevyrovná tomu, keď pravý umelecký zážitok absorbujete v autentickom prostredí - v tomto prípade vo Veľkom evanjelickom kostole, ktorý svojou architektonickou dokonalosťou a výnimočnou akustikou skrášľuje Bratislavu už od 18. storočia.