Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Spevácky zbor Apollo bodoval na festivale v španielskom Lloret de Mar

Spevácky zbor Appolo Foto: Spevácky zbor Appolo

Zbor sa medzinárodnému publiku prezentoval klenotmi slovenskej folklórnej tvorby v zborovej úprave autorov.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Spevácky zbor Apollo z Bratislavy bodoval na medzinárodnom hudobnom festivale Canco Mediterrania 2023 v španielskom meste Lloret de Mar. "V konkurencii 19 zborov z Indonézie, Faerských ostrovov, Venezuely, Českej republiky, Poľska a Španielska získal dve zlaté pásma a zároveň dve špeciálne ocenenia Grand Prix - najlepší zbor festivalu," uviedol pre TASR Július Žatko, výkonný riaditeľ speváckeho zboru.

Spresnil, že speváci zo Slovenska pod vedením Milana Kolenu získali zlaté pásmo a prvé miesto v kategórii sakrálna hudba, zlaté pásmo a druhé miesto v kategórii folklórna hudba. Zároveň im patria dve hlavné ceny Grand Prix - najlepší zbor festivalu.

Zbor sa medzinárodnému publiku prezentoval klenotmi slovenskej folklórnej tvorby v zborovej úprave autorov. Zaznela zborová tvorba Eugena Suchoňa, Ivana Hrušovského, Miroslava Šmída a ďalších, ale aj sakrálne diela slovenských a svetových hudobných skladateľov. "Hudba má aj vďaka podobným stretnutiam potenciál aj v týchto pohnutých časoch spájať národy. Myslím, že sme naším koncertným programom obohatili ostatných, zároveň sme aj my mali možnosť spoznať prístup k zborovej práci v iných častiach sveta. Vznikla tak zaujímavá farebná mozaika, kde každý zbor vyplnil svoju hudobnú farebnú plochu," zhodnotil Žatko.

V poradí 12. ročník medzinárodného súťažného festivalu speváckych zborov Canco Mediterrania v španielskom meste Lloret de Mar sa konal 18. až 24. septembra.

Spevácky zbor Apollo vznikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievali študenti z celého Slovenska študujúci na vysokých školách v Bratislave. Za krátky čas sa vypracoval na reprezentatívny zbor Slovenska, ktorý získal rad súťažných ocenení. Vystupuje na podujatiach doma i v zahraničí. Repertoár zameriava na súčasnú sakrálnu a ľudovú slovenskú zborovú tvorbu.

Účasť Speváckeho zboru Apollo na festivale Canco Mediterrania 2023 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.