Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Spevák Peter Adamov prichádza s novinkou, Portrait je veselý album

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Spevák sa na svojej novinke spojil so špičkou domácej hudobnej scény.

Bratislava 1. marca (TASR) - Spevák, skladateľ, textár a multiinštrumentalista Peter Adamov patrí k najvýraznejším vokalistom slovenskej jazzovej scény. Toto tvrdenie potvrdzuje aj hudobníkova novinka Portrait. Na dvanástke nových skladieb pracoval Adamov v priebehu niekoľkých rokov. Nahrávka s celým zástupom vzácnych hostí vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

„Bol to dlhý proces, pretože bolo z čoho vyberať. Jednu polovicu skladieb tvoria autorské skladby a tú druhú prebraté piesne. Rád totiž hrávam aj cover verzie,“ dodáva ku konceptu albumu Portrait skúsený hudobník. „Názov sa vyvíjal spolu s výberom skladieb. Okrem iného ma k nemu inšpirovala pieseň Portrait, ktorú som zložil ako poslednú. CD je zároveň portrétom mňa a mojej tvorby,“ vysvetľuje vokalista s jasnou predstavou o celkovej atmosfére nahrávky.

Peter Adamov sa na svojej novinke spojil so špičkou domácej hudobnej scény. Aj preto možno nahrávku Portrait považovať za dôležitý počin v rámci domáceho jazzu. „Výber hudobníkov je naozaj pestrý. Ústredným muzikantom albumu je Juraj Griglák. Ten hrá v každej skladbe, basu alebo kontrabas. Na klávesy hrali Gabriel Jonáš, Klaudius Kováč a Eugen Vizváry. Za bicími sa vystriedali Martin Valihora, Jozef Döme a Oldo Petráš. Na gitarách môžete počuť Pavla Berezu a Michala Bugalu. Zo sólistov sa napríklad predstavili Marek Pastírik na saxofón alebo Michal Cálik na trúbke.“

Zoznam spolupracovníkov na albume naznačuje, že na domácej scéne patrí Adamov k rešpektovaným vokalistom. Nahrávka Portrait má však podľa jeho vlastných slov aj medzinárodný potenciál: „Väčšina skladieb je po anglicky. V mladšom veku som bol totiž veľmi inšpirovaný anglickou hudbou. Preto som písal anglické texty. Dnes už píšem viac v slovenčine. Mojou ambíciou však bolo nahratie medzinárodného albumu.“



Práve dobrá nálada je poznávacím znamením tvorby Petra Adamova. Výnimkou nie je ani čerstvá nahrávka Portrait. „Moja predstava bola taká, že ten album bude veselý. Žiadne ponuré skladby. Tomu som prispôsobil aj výber prebratých pesničiek,“ opisuje hudobník špecifickú atmosféru jeho druhého štúdiového albumu.

Peter Adamov sa na novinke Portrait predstavuje v hudobnom prostredí, ktoré mu bolo v posledných rokoch najbližšie. „Sústredil som sa najmä na swingové veci a balady. Skladby, ktoré sú blízke môjmu srdcu a nesú dobrú náladu. Starší jazz mám rád najmä preto, že je jednoduchší, stráviteľný a zároveň nesie odkaz, aby sme sa tešili z toho, že sme na svete,“ uviedol na záver o albume Adamov.

Informáciu pre TASR poskytol PR manažér Robert Pospiš.