Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Spevák Tásler sa snaží robiť hudbu tak, ako to cíti

Na snímke hudobník Ivan Tásler. Foto: TASR/Andrej Galica

Dodáva, že je to príjemný pocit, keď je pesnička najhranejšou v éteri, no vždy je za tým robota viacerých ľudí.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Spevák, skladateľ a hudobník Ivan Tásler (1979, Prešov) patrí napriek mladému veku k popredným osobnostiam slovenskej hudobnej scény, rovnako aj jeho skupina IMT Smile, ktorú založili so starším bratom Mirom v roku 1996. Štyrikrát získal Cenu SOZA ako autor najhranejších hudobných diel, cenou SOZA boli ako najhranejšie ocenené rovnako štyri piesne skupiny Len tebe, Kým stúpa dym, Veľa lásky a Viac.

Písmená IMT v názve skupiny sú skratkou mien Ivan a Miro Tásler. Bratia začínali v skupine Ruka, z ktorej sa potom v roku 1996 sformovala skupina IMT Smile. V roku 1998 vydali prvý album Klik-klak, z ktorého sú hity Nepoznám, Možno si ma pomýliš či Nedá sa ujsť. Spievala na ňom aj Katka Knechtová, ktorá bola v začiatku členkou skupiny. V roku 1999 vydali druhý album Valec, z neho sú známe skladby Ľudia nie sú zlí a Veselá pesnička.



V roku 2000 vyšiel tretí album Nech sa páči s hitmi Tajné milovanie, Opri sa o mňa a Vyvedený z miery. V ankete Slávik sa IMT Smile za roky 1999 a 2000 umiestnila vždy na druhom mieste za skupinou Elán. Dnes majú na svojom konte desať štúdiových albumov, desiaty s názvom Na ceste 1979 vydali v marci 2015. V závere roka oslávi skupina IMT Smile 20 rokov na hudobnej scéne.

„Je to príjemný pocit, keď vaša pesnička je najhranejšou v éteri. Tieto ocenenia sú príjemné, ale prirovnania najúspešnejší a podobne veľmi nevnímam. Ja sa len snažím robiť hudbu tak, ako to cítim. To, že piesne v danej chvíli zafungovali, je spojením viacerých vecí. Ja som ju zložil a naspieval, prispela k tomu aj kapela a jej členovia, aké koncerty sme odohrali, aký mali dopad a podobne. Ja som tie ceny preberal, ale je to robota viacerých ľudí,“ povedal k cenám SOZA pre TASR Ivan Tásler.