Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spevák Vladimír Merta sa chystá do Bratislavy

Na archívnej snímke Vladimír Merta 4. júna 1998 v Bratislave. Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Vladimír Merta, základný kameň českého pesničkárstva, je slovenskému publiku dobre známy.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Milovníci folku a osobitého pesničkárstva si po čase prídu opäť na svoje. Do Bratislavy sa po dlhšom čase totiž vracia Vladimír Merta, svojský intelektuál, pesničkár, spevák, gitarista a pamätník dôb minulých, aby sa tu predstavil so svojím súčasným koncertným programom. Vystúpi v piatok 13. mája v Dome kultúry Devín.

Vladimír Merta, základný kameň českého pesničkárstva, je slovenskému publiku dobre známy. V dobách (ne)dávno minulých bol so svojimi piesňami - triafajúcimi bez ohľadu na vládnuci režim do živého - pravidelným hosťom našich pódií. Čas a doba však plynú neúprosne, českých interpretov je na našich pódiách oveľa menej, a preto je vždy malým sviatkom, keď sa podarí takéto stretnutie.

Životná púť Vladimíra Mertu nebola, na rozdiel od jeho tvorby, priamočiara. Ako vyštudovaný architekt pokračoval v štúdiách na FAMU, kde absolvoval scenáristiku a réžiu. Už v tej dobe, v závere 60. rokov, začal skladať prvé piesne. Zhodou náhod jeho prvý album Ballades de Prague (1969) vyšlo na francúzskom labeli ešte počas jeho študijného pobytu. Dnes je to medzi fanúšikmi vzácnosť a zberateľská rarita. Tak isto, ako kedysi všetky jeho platne. Tí skôr narodení si ešte pamätajú zákazy, schvaľovacie komisie i neľahkú cestu k publiku, ktoré Vladimíra Mertu sprevádzali prakticky od začiatku jeho kariéry až do pádu komunistického režimu. Ale ani ten nezabránil Mertovi hovoriť nahlas svoju pravdu, i keď často skrytú pod rúškom poetiky. Ale tí, ktorí chceli, porozumeli. Vždy mal osobitý pohľad na svet, či už sa to týkalo politiky, lásky či medziľudských vzťahov. A ten mu zostal dodnes. Stále hovorí nahlas to, o čom je presvedčený, že to má byť vypovedané. A vy môžete byť v tento večer tými, ktorí pozorne počúvajú.

Na bratislavský koncert so sebou privedie svojich dvoch priateľov a skvelých muzikantov – Jana Hrubého, huslistu par excellence, ktorého rovnako nie je potrebné slovenskému publiku zvlášť predstavovať. Väčšina si ho určite pamätá z čias jeho pôsobenia v Etc... Vladimíra Mišíka, Framus 5 Michala Prokopa či Blues Bandu Luboša Andršta. Neskôr založil vlastnú, keltským folklórom ovplyvnenú skupinu Kukulín. Jeho hudobné majstrovstvo je nadžánrové, podieľal a podieľa sa na mnohých nezabudnuteľných nahrávkach viacerých interpretov, akými sú Jazz Q, Marsyas, C&K Vocal či Country Beat Jiřího Brabce. Čitatelia časopisu Rock & Pop ho zvolili do československej supergroup. V súčasnosti koncertuje s Kukulínom, Framus 5 Michala Prokopa, príležitostne s Čundrgrundom (Merta, Mišík) a v triu, s ktorým sa predstaví aj v Bratislave.

Tretím do partie je o niekoľko desiatok rokov mladší klavirista, gitarista, spevák, textár a hudobný publicista Ondřej Fencl. Pôsobí vo folkrockovej skupine Hromosvod, v 5 P Luboša Pospíšila či Nahoru po schodišti dolu band a obnovených Marsyas. S Mertom pravidelne hráva od roku 2011, kedy náhodné stretnutie na pódiu vyústilo do hodinového, nadšene prijatého improvizovaného koncertu a zrodil sa tak nápad dlhodobejšej spolupráce.

A že ten nápad stál za to, budú sa môcť presvedčiť aj tí, ktorí prídu do Domu kultúry Devín. Zaznejú novšie piesne Vladimíra Mertu z jeho ostatných dvoch CD ( Domilováno 2013, Imagena 2014), ale hlavne na silný setlist z jeho piesní minulých.

Vstupenky sú v predaji na webovej stránke drhorak.sk a v predajnej sieti Ticketportal.sk. TASR informovala PR manažérka Beáta Rožárová.