Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Kultúra

Spevák Xindl X vydáva emotívnu novinku Černý stíny

Na snímke český spevák Xindl X. Foto: TASR - Michal Svítok

Xindl X je aktuálne na klubovom turné naprieč celou Českou republikou pri príležitosti 15. výročia na scéne, a tiež 15. výročia od vydania prvého albumu Návod na čtení manuálu.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Český spevák a skladateľ Xindl X vydáva emotívnu novinku Černý stíny, ktorá pôvodne vznikala ako elektronická skladba. Po singloch Smíšený pocity a Cash je ďalšou predzvesťou nového albumu. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Karpel.

"Aj keď som tú pesničku mal rád, stále som mal pocit, že jej niečo chýba. A potom sme si ju raz s Honzom Steinsdörferom skúsili zahrať len s klavírom a naraz začala hádzať úplne nové emócie," popisuje spevák proces finálneho diela, ktorého pôvodný hudobný podklad vymysleli Kenny Rough a Tomáš Rothschedl. Hlavných úloh sa vo videoklipe z dielne Petra Lexu ujali herci Veronika Khek Kubařová a Matouš Ruml.

"Je to pre mňa pieseň o slovách, ktoré nejdú vziať späť a o citoch, ktoré to, čo nejde vziať späť, prekonávajú," hovorí Xindl X.



Že sa najnovšia skladba vymyká obvyklej tvorbe a predstavuje niečo výnimočné si tiež myslí režisér klipu a zároveň frontman kapely Slza Petr Lexa: "Priznám sa, že keď mi ju Ondra prvýkrát poslal na vypočutie, práve som niekam išiel v noci autom, pustil som si ju a na chvíľku som musel zastaviť, ako ma to dojalo. Za mňa je to jedna z najsilnejších pesničiek, aké Ondra napísal."

Xindl X je aktuálne na klubovom turné naprieč celou Českou republikou pri príležitosti 15. výročia na scéne, a tiež 15. výročia od vydania prvého albumu Návod na čtení manuálu, ktorý úplne prvýkrát vychádza aj na vinyle. Tri koncerty uvedie aj na Slovensku, v Bratislave (23. 11.), Novom Meste nad Váhom (24. 11.) a v Košiciach (25. 11.).