Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Spisovateľ Peter Jaroš je oddnes čestným občanom obce Hybe

Peter Jaroš Foto: TASR

Okrem neho ocenili aj známeho slovenského architekta Jozefa Chrobáka a významného urológa Jána Brezu.

Hybe 22. septembra (TASR) – V obci Hybe, okres Liptovský Mikuláš, dnes odovzdali plaketu čestného občana trom významným Hybanom. Jedným z nich je aj známy slovenský spisovateľ, okrem iného autor Tisícročnej včely, Peter Jaroš.

„Chcem sa veľmi pekne poďakovať za toto vyznamenanie, ktoré si veľmi vážim a ctím, som dojatý. Nikto z nás nepadol učený z neba, všetci stojíme na pleciach našich predchodcov. Ja som sa tu v Hybiach v literatúre opieral o významné vzory, napríklad spisovateľa Dobroslava Chrobáka, básnika Júliusa Lenku a ďalších,“ povedal na margo ocenenia Jaroš.

Osudy Hybanov popísal vo svojich knihách

Vždy, keď sa chystal niečo napísať, myslel predovšetkým na svoju rodnú obec a jej obyvateľov. Ľudia tu podľa neho žili tak, že si videli do kuchyne a vedeli o všetkom, čo sa komu stalo. „Keď mi mama písala do Bratislavy ako študentovi, tak v každom liste spomenula, kto sa oženil, ktorá dáma sa prespala, kto umrel a podobne. Vždy ma zaujímali osudy Hybanov, a tie som sa snažil, nielen v Tisícročnej včele, ale aj v iných knižkách, popísať a zverejniť pre celú slovenskú verejnosť,“ spomenul Jaroš. Vždy, keď bol na pokraji únavy, rád si zaspomínal na príslovie, ktoré hovorili jeho starý otec i jeho otec: „Chuť, chuť, pri mne buď“. Zdôraznil, že predkovia z obce Hybe boli ľudia úctyhodní, pracovití, hodní obdivu aj literárneho spracovania.



„Pokiaľ budem môcť, tak budem do Hýb chodiť. Teraz mám zdravotné problémy, ale keď sa dám dokopy, tak sa teším, že budem pešo chodiť na hybské lúky pod Kriváň,“ uzavrel Jaroš.

Ocenenie odovzdal starosta Martin Pivovarči

Významný bol dnešný deň aj pre starostu obce Hybe Martina Pivovarčiho, ktorý Jaroša spolu s ďalšími dvoma Hybanmi ocenil na odporúčanie obecného zastupiteľstva. „Naša obec má prívlastok liaheň osobností. Jednou z najvýznamnejších osobností je aj Peter Jaroš. Tvrdá podtatranská príroda, národné, kultúrne a náboženské prostredie aj pocit hrdosti formujú už niekoľko generácií vzťah k obci a títo naši Hybania sa významným spôsobom zapísali do dejín. Hybe môže byť právom hrdé na ľudí, ktorí dokážu na malom priestore robiť veľké činy,“ konštatoval v príhovore starosta. Ocenil, že ľudia, ako je Jaroš, sa zaslúžili o šírenie dobrého mena obce po celom svete. „Je mi cťou odovzdať toto ocenenie Petrovi Jarošovi, za všetku prácu, ktorú urobil v prospech obce. Máme tu v obci úžasného človeka, vďaka ktorému sme známi na celom svete,“ dodal Pivovarči.

Ocenili aj Jozefa Chrobáka a Jána Brezu

Ten dnes okrem slovenského spisovateľa odovzdal plaketu čestného občana aj ďalším dvom významným ľuďom. Jedným bol známy slovenský architekt Jozef Chrobák, ďalším oceneným bol významný urológ Ján Breza, ktorý sa však pre zaneprázdnenosť na slávnostnom odovzdávaní osobne nezúčastnil.

Okrem toho sa dnes v Hybiach koná aj 3. jarmočný deň hybského richtára, na ktorom prebieha súťaž vo varení hustej „lohazovej“ polievky pre koscov s údenou „šoudrou“ a údenými bravčovými rebrami.