Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Spolok Živena na festivale Pohoda 2019 oslávil 150. výročie

Na archívnej snímke predsedníčka Miestneho odboru Živena Bratislava Alena Bučeková. Foto: TASR - Martin Baumann

Spolok sa snaží pomáhať napríklad ženám, ktoré ostávajú doma samé s chorým dieťaťom či rómskym ženám.

Trenčín 12. júla (TASR) – Spolok Živena oslavuje 150. rokov svoje existencie. O tom, že má čo ponúknuť aj súčasnej žene a nepatrí len do minulosti, hovorili jeho predstaviteľky v piatok na festivale Pohoda 2019 na trenčianskom letisku. "Stále treba vzdelávať nielen ženy, ale aj mužov, a predovšetkým zvyšovať úroveň rodiny," uviedla pre TASR predsedníčka miestneho odboru Živeny v Bratislave Alena Bučeková.

"Ženy, matky a staré matky sú tie, ktoré odovzdávajú kultúrnu tradíciu, a to tým, čo čítajú deťom či ako sa im venujú. Kopírujeme to, čo s nami robili. Živena sa snaží kultivovať tento kultúrny odkaz, aby nebol jednostranný. Vytvárame aj tlak na kultúrne inštitúcie, aby sa venovali týmto dvom segmentom, teda mladým a starým matkám. Ony sú tie, ktoré vychovávajú novú generáciu," priblížila pre TASR predsedníčka Živeny Magdaléna Vášáryová.

Bučeková doplnila, že v spoločnosti vidí problém v tom, že existuje veľmi veľa alternatív, ktoré môžu ľudí miasť. "Všade je veľmi veľa alternatív a problémov. My sa snažíme vyvolávať dialóg a hľadať odpovede, ktoré by reálnejšie odrážali tento svet," vysvetlila. Podľa jej slov by spoločnosť mala viac rozmýšľať a menej podliehať rôznym dezinformáciám.

Spolok sa snaží podľa jej členiek pomáhať napríklad ženám, ktoré ostávajú doma samé s chorým dieťaťom či rómskym ženám. Podľa Vášáryovej sa snažia reagovať aj na legislatívny proces, ktorý sa týka práv žien. "Väčšinou o tom rozhodujú muži. My sa snažíme do toho vstúpiť alebo sledovať proces vzniku zákonov, ktoré sa týkajú našich tiel či našich možností alebo dôchodkového systému, ktorý je nastavený patriarchálne," povedala. Každý miestny odbor má špeciálnu tematiku, ktorej venuje pozornosť.

Veľmi dôležité je podľa predsedníčky spolku aj to, že spája generácie. Charakteristické pre členky spolku je podľa Vášaryovej to, že sa nesťažujú. "Členky Živeny pracujú pre druhých. Nečakajú, že im niekto niečo dá zadarmo. To je základ," dodala s dôvetkom, že nemajú čas nariekať, sú energické a mentálne svieže.

Výročie najdlhšie fungujúceho spolku na Slovensku si pripomínajú vydaním prvého súborného diela o Živene. Rovnako tak urobia aj slávnostným galavečerom v Činohre Slovenského národného divadla, ktorý začiatkom septembra uvedie na svojich obrazovkách aj RTVS.

V súčasnosti funguje Živena ako občianske združenie, ktoré má približne 1000 členov.