Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Dome Matice slovenskej uvedú predpremiéru hry Spomienky na Štúra

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Ako TASR informovala riaditeľka DMS Alena Rezková, ide o ďalšie z bloku podujatí, ktoré pripravili v súvislosti s Rokom Ľudovíta Štúra a priestor pri jeho realizácii chceli dať hlavne mladým ľuďom.

Lučenec 22. decembra (TASR) – Predpremiéru divadelnej hry Spomienky na Štúra uvedú dnes o 17.00 h v priestoroch Domu Matice slovenskej (DMS) v Lučenci. Ako TASR informovala riaditeľka DMS Alena Rezková, ide o ďalšie z bloku podujatí, ktoré pripravili v súvislosti s Rokom Ľudovíta Štúra a priestor pri jeho realizácii chceli dať hlavne mladým ľuďom.

"Je to vlastne súčasť jedného projektu, v rámci ktorého sme žiakom stredných škôl z regiónov Novohrad, Gemer, Hont a Malohont adresovali výzvu, aby napísali scenár na divadelnú hru o tomto národovcovi," vysvetlila Rezková s tým, že študenti mohli hru napísať plne vo svojom ponímaní, ako oni vidia osobnosť Ľudovíta Štúra.

Všetky prihlásené práce vyhodnotila odborná porota. "Vybrala scenár Lujzy Laudárovej z Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej, ktorý potom naštudoval divadelný súbor Strašidlá z Haliče. Sú to mladí študenti venujúci sa rôznym žánrom a Štúra opäť priblížia z vlastného podhľadu," uviedla riaditeľka.

Podľa jej ďalších slov dnešná predpremiéra je akousi skúškou pred oficiálnou premiérou hry. "Tú sme naplánovali na 12. januára, teda na výročie úmrtia Ľudovíta Štúra."