Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Spory v Starom divadle Karola Spišáka sa vyhrotili,niektorí odchádzajú

Na ilustračnej snímke Staré divadlo Karola Spišáka Foto: TASR/archív

Odchádzajúci herci vinia za stav, v akom sa divadlo nachádza, predovšetkým Nitriansky samosprávny kraj.

Nitra 11. februára (TASR) – Spory medzi časťou pracovníkov Starého divadla Karola Spišáka (SDKS) v Nitre a jeho riaditeľom Martinom Kusendom vyústili do podávania výpovedí viacerých členov umeleckého súboru. Tento týždeň dala výpoveď dramaturgička SDKS Veronika Gabčíková, herci Andrea Ballayová, Ľubomíra Dušaničová, Lucia Korená, Agáta Spišáková a Katarína Petrusová. Pridal sa k nim aj bývalý umelecký šéf Ivan Martinka a režisér Šimon Spišák. Výpoveď dal koncom minulého roka aj režisér Ondrej Spišák a 15. januára tiež výtvarník Karel Czech.

„Dovedna teda odišlo viac ako 50 percent umeleckého súboru. Divadlo, ktoré malo potenciál byť jedným z najprogresívnejších na Slovensku, zastavilo svoj umelecký rast. Za šesť mesiacov pôsobenia nového riaditeľa odišlo celé umelecké vedenie, výtvarník a herci, ktorí profilovali súčasný repertoár divadla,“ skonštatovala dramaturgička Veronika Gabčíková.

Odchádzajúci herci vinia za stav, v akom sa divadlo nachádza, predovšetkým Nitriansky samosprávny kraj (NSK), ktorý je jeho zriaďovateľom. „Za túto situáciu môžeme poďakovať kompetentným NSK, ktorí napriek výzvam, ponukám a upozorneniam nedovolili, aby sa voľby riaditeľa SDSK zúčastnila aj odborná verejnosť. Výsledok takejto voľby je už dnes jasný. Neodbornosť, neskúsenosť, nulová vízia, avšak mimoriadna ambicióznosť a horlivo prezentovaná vševedomosť, to sú silné zbrane takto zvoleného riaditeľa,“ povedala Gabčíková.

Viacerí zamestnanci divadla sa ešte v januári obrátili otvoreným listom na predsedu NSK Milana Belicu, aby ako štatutár kraja pomohol vyriešiť krízu v divadle. Podľa slov jeho hovorkyne Oľgy Prekopovej dal Belica Úradu NSK preskúmať argumenty uvedené v liste. „Úrad sa situáciou zodpovedne zaoberal, prebehlo stretnutie s oboma stranami na vyjasnenie si stanovísk. Zriaďovateľ ich vyzval, aby spoločne dokončili rozbehnutú sezónu v divadle. Staré divadlo je samostatný právny subjekt, kde štatutár má právo riešiť personálne záležitosti. Pokiaľ ide o riaditeľa divadla pána Kusendu, bol vybratý výberovou komisiou formou výberového konania a následne do funkcie riaditeľa vymenovaný Zastupiteľstvom NSK,“ uvádza sa v stanovisku predsedu NSK.

Spory v SDKS sa vyostrili práve v čase, keď si pripomína 65. výročie vzniku a 75. nedožité narodeniny herca a režiséra Karola Spišáka, po ktorom je divadlo pomenované. Pri tejto príležitosti mala byť v piatok 12. februára vo foyer divadla odhalená socha Karola Spišáka. Jeho príbuzní však poslali Kusendovi list, že si neželajú, aby sochu odhaľoval práve on. „Dovoľte, aby sme vyjadrili svoj nesúhlas s tým, aby bola vo foyeri divadla pod vaším vedením odhalená socha Karola Spišáka. Problém vidíme v tom, že by ste mali sochu odhaľovať vy, a to v čase, keď sa divadlo pod vaším vedením umelecky v podstate rozpadá,“ uvádza sa v otvorenom liste rodiny Spišákovej.

Riaditeľ SDKS Martin Kusenda pripustil, že od jeho príchodu do funkcie odišlo z divadla šesť ľudí a ďalších sedem je vo výpovednej lehote, ktorá sa pre väčšinu z nich končí 30. apríla. „Celá situácia ma veľmi mrzí, hlavne spôsob, akým sa rozhodli moji kolegovia podľa ich slov „bez váhania zachrániť divadlo a divákov“. Táto situácia je podľa môjho názoru iba vyvrcholením dlhoročných vnútorných sporov v divadle. Kolegom som sa snažil vyjsť maximálne v ústrety, niekedy aj nad rámec obvyklých zvyklostí. Odpoveďou boli a sú zavádzania, polopravdy, klamstvá, porušenie pracovnej disciplíny a nakoniec štvavá kampaň. "Ak sa ukáže, že som ako štatutár divadla poškodil jeho záujmy alebo práva jeho zamestnancov, zaujmem k tomu jednoznačné stanovisko. Dovtedy budem robiť všetko pre to, aby hlavne naši diváci nič nepocítili,“ uviedol Kusenda.

Podľa jeho slov budú na uvoľnené umelecké miesta vypísané výberové konania. Ako doplnil, otvorený list Spišákovcov si nedovolí komentovať a ich rozhodnutie rešpektuje. „Darovanú sochu vráti divadlo občianskemu združeniu ŠOK. Samotné odhaľovanie sochy ale nikdy nebolo v pláne, keďže už bola na verejnosti vystavená,“ doplnil Kusenda.