Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cenu za najlepší hraný film na MFF Bratislava si odnáša Tramontane

Na archívnej snímke nové logo Medzinárodného filmového festivalu Bratislava 28. októbra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Film nakrútený v prostredí Libanonu, je pátraním slepého mladíka Rabiha po vlastnej identite za nezvyčajných životných podmienok v nezvyčajnom sociálnom prostredí.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Cenu za najlepší hraný film si z 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava odnáša snímka Tramontane, pod ktorú sa podpísal režisér Vatche Boulghourjian. Film nakrútený v prostredí Libanonu, je pátraním slepého mladíka Rabiha po vlastnej identite za nezvyčajných životných podmienok v nezvyčajnom sociálnom prostredí. Porota ho ocenila "za schopnosť vyrozprávať príbeh plný emócií o hľadaní identity a za schopnosť vtiahnuť diváka do sveta nevidiacich prostredníctvom mocných záberov a sugestívnej hudby."

Cena pre najlepšieho režiséra patrí mladému talianskemu filmárovi Marcovi Danielimu za jeho prvý dlhometrážny film Svetácke dievča. Taliansko-francúzsky film, ktorý rozpráva príbeh mladej ženy pod tlakom prísneho náboženského presvedčenia, priniesol ocenenie aj ďalšiemu umelcovi. Laureátom Ceny za najlepší mužský herecký výkon je Michele Riondino "za pohnutý a mnohovrstevný herecký výkon pri použití širokej škály emócií" práve v snímke Svetácke dievča.

Mia Petričević získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon v titule Nezízaj mi do taniera (r. Hana Jušić). Film rozpráva príbeh mladého dievčaťa pod vplyvom prísneho patriarchálneho zriadenia rodiny, z ktorého zdanlivo niet úniku. Porota ocenila herečkino "veľmi autentické a dojemné stvárnenie postavy uväznenej v brutálnom kruhu rodiny".

Cenu FIPRESCI udelili v Bratislave snímke Ja ako Tekvička (r. Claude Barras) "za emocionálne verné zobrazenie sveta opustených detí".

Cena za najlepší dokumentárny film patrí snímke Prijímanie z dielne poľskej režisérky Anny Zameckej. V ocenenom filme rozpráva o predčasne dospelej 14-ročnej Ole, hrdinsky zastupujúcej úlohy rodičov v disfunkčnej rodine. Porota súťaže dokumentárnych filmov svoje rozhodnutie zdôvodnila slovami: "Používajúc sofistikovaný a presný filmový jazyk a jemne vybrúsený inštinkt sa režisérke podarilo vytvoriť takú nežnú intimitu s ľuďmi pred kamerou, ktorá divákov bezprostredne vtiahne do sŕdc a myšlienok rodiny v ustavičnej kríze".

V súťaži krátkych filmov uspela Adaptácia (r. Bartosz Kruhlik). Film si porota vybrala preto, že "diváka vedie, držiac sa vždy krátky krôčik pred ním, avšak nikdy ho nasilu nevláči ani nestrká a nikdy presne nevyplní jeho očakávania. Tento film má všetky prvky skvelého filmárstva, ktoré balansuje na jemnej hrane umenia a pritom originálne vytvára svoj vlastný žáner."

Cenu študentskej poroty si odniesol film Som tu! (r. Renars Vimba). "Úspornosť dialógov, dôraz na vizuálny spôsob narácie dokazujúci profesionálnu remeselnú zručnosť tvorcov boli základné faktory, ktorými prevyšoval zvyšné filmy v hlavnej súťaži," znelo hodnotenie študentskej poroty.

Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevzal Chorvát so srbskými koreňmi, režisér, hudobník a jeden z najvýraznejších filmových a divadelných hercov pôsobiacich už v období bývalej Juhoslávie - Rade Šerbedžija.

Laureátom ocenenia a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2016 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stal významný slovenský herec Martin Huba.

"Vo štvrtok 17. novembra program festivalu pokračuje ešte v dvoch festivalových kinách - v Kine Lumiére, v Kine Mladosť, a tiež v oficiálnej festivalovej kaviarni Gorila.sk Urban Space," TASR informovala Mária Boďová, PR manažérka MFF Bratislava.