Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na Bratislavskom hrade ocenili významných tvorcov z oblasti kultúry

Vystavené diela výtvarníkov, laureátov prestížneho ocenenia Identifikačný kód Slovenska (IKS) na slávnostnom udeľovaní ocenení IKS v Bratislave 4. októbra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Cenu Identifikačný kód Slovenska udelili po prvý raz aj osobnostiam zo zahraničia.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Cenu Identifikačný kód Slovenska (IKS) si dnes prevzalo 21 osobností zo sféry kultúry a umenia. Na ôsmom ročníku podujatia ceny prvýkrát udelili aj osobnostiam zo zahraničia.

Laureátmi sú moderátorka Adela Banášová, architekt Milan Beláček, akademický maliar Ladislav Berger, sochár a maliar Vít Bojňanský, spisovateľ Gyula Duba, grafik Dušan Grečner, herečka Zdena Grúberová, scénický výtvarník Štefan Hudák, speváčka Jana Kirschner, organista Ferdinand Klinda, herec Ivan Letko, maliar Marek Ormandík, výtvarníčka Dagmar Srnenská, líder skupiny No name Igor Timko, maliarka Gordana Turuk, herec Jozef Vajda, ďalej Michal Valent -lekár a predseda Klubu priateľov Milana Rúfusa, akademická maliarka Jarmila Veľká a herec František Výrostko. Ocenenými osobnosťami zo zahraničia sú česká speváčka Lenka Filipová a maliarka Britt Boutros Ghali.

"IKS je prestížnou záležitosťou, lebo je to ojedinelá akcia, ktorá vyberá skutočné hodnoty a ľudí. Týchto ľudí nie je veľa a práve to, čo tvoria, sú poznatky pre našu budúcnosť," povedal organizátor podujatia Ľuboslav Moza s tým, že cena sa udeľuje ani nie tým, ktorí si ju zaslúžia, ale tým, ktorí na to majú. "Je veľký rozdiel medzi celebritou a umelcom. Toto sa snažíme dodržať," uistil.

Počet ocenených Identifikačným kódom Slovenska každý rok stúpa. Vždy ich je presne toľko, koľko rokov má samostatná Slovenská republika.

Fotogaléria:Ocenenie Identifikačný kód Slovenska