Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Oddnes je v prevádzke webstránka venovaná Andrejovi Hlinkovi

Andrej Hlinka Foto: TASR/archív

Odborným garantom webu je profesor Róbert Letz, vedúci Katedry histórie Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ružomberok 15. septembra (TASR) - Internetovú stránku venovanú životu a dielu kňaza, politika a publicistu Andreja Hlinku dnes spustil do prevádzky kolektív jej autorov. Ako TASR informoval PR manažér projektu Martin Buzna, webovú stránku AndrejHlinka.sk vytvorili pri príležitosti 150. výročia narodenia Andreja Hlinku, ktoré si pripomenieme 27. septembra.

Odborným garantom webu je profesor Róbert Letz, vedúci Katedry histórie Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. "Cieľom tohto internetového projektu je objektívne a pravdivo predstaviť významnú osobnosť slovenských dejín Andreja Hlinku a priblížiť ho širokému publiku. Prinášaním faktov, autentických článkov a prejavov či predkladaním odborných štúdií má tento projekt umožniť verejnosti dozvedieť sa informácie o Andrejovi Hlinkovi a utvoriť si vlastný názor na jeho účinkovanie," povedal Letz.

Na projekte sa podieľal aj novinár Matúš Demko v spolupráci s mladými historikmi z univerzít. Stránku tvorili jej autori niekoľko rokov, finalizovali ju od začiatku tohto roka.

Na internetovej stránke nájdu návštevníci okrem životopisu Andreja Hlinku aj fotografie z jeho života či citáty jeho slov, ale aj odborné štúdie, recenzie kníh a videá. Zaujímavosťou sú aj pohľady na jeho osobu. Pre bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Martina Rázusa bol napríklad národným bohatierom, niektorí ho prirovnávali aj k indickému mysliteľovi a politikovi Mahátmá Gándhímu.