Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Spisovatelia sa majú z budovy na Laurinskej ul. vysťahovať

Spisovateľ Jaroslav Rezník Foto: TASR/Pavol Funtál

Spisovatelia sa majú z budovy na Laurinskej 2 v Bratislave na desať rokov vysťahovať, potom sa môžu vrátiť do štyroch miestností, tvrdí Jaroslav Rezník.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Prenájom lukratívnej budovy Spolku slovenských spisovateľov (SSS) na desať rokov s opciou na ďalších 24. Tak chce podľa člena SSS a zástupcu signatárov otvoreného listu Jaroslava Rezníka staršieho vedenie Spolku a Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) riešiť finančné problémy. Spisovatelia sa majú z budovy na Laurinskej 2 v Bratislave na desať rokov vysťahovať, potom sa môžu vrátiť do štyroch miestností, tvrdí Rezník. Obáva sa však, že pre Spolok to fakticky znamená úplnú stratu budovy.

"Keď o to spisovatelia prídu, tak sa z nich stanú bezdomovci a rozpadne sa aj Spolok a už nikdy neprídu k budove v centre Bratislavy," povedal Rezník. Spolu s ďalšími členmi Spolku chce dosiahnuť neplatnosť zmluvy. Podľa neho ju podpísal tajomník SSS Pavol Janík, na čo vraj nemal právo a bývalý šéf AOSS Igor Hochel. "Oni na to nemali podpisové právo, lebo na rozhodnutie o manipulácii s budovou treba rozhodnutie členského zhromaždenia," tvrdí Rezník. Vinu dáva najmä správcovi budovy, ktorým je podľa neho AOSS, pretože vznikli vysoké dlhy.

O nevýhodnom prenájme budovy hovorí súčasný šéf AOSS Ľubomír Belák, ktorý Asociácii predsedá od marca tohto roku. "Ako predstaviteľ Slovenského centra PEN, ktoré v Rade AOSS zastupujem, som už v minulom roku ostro protestoval proti takémuto riešeniu kritického stavu majetku. Nie je to len problém budovy, ale aj riadenia Asociácie, netransparentnosti v používaní finančných prostriedkov a chybných manažérskych rozhodnutí, ktoré v čase troch rokov vedeli spisovateľskú obec priviesť k hospodárskemu krachu," napísal Belák vo svojom stanovisku ku kauze budovy na Laurinskej. Zároveň uviedol, že podobná situácia prebieha v SSS. Predseda Spolku Ján Tužinský a Janík s ním podľa neho odmietajú komunikovať, neriešia problémy so správou budovy a neoprávnene používajú finančné prostriedky Spolku.

Hovoriť na tému budovy na Laurinskej Tužinský, Janík aj predseda kontrolnej komisie SSS Pavol Stanislav Pius odmietajú. Na sekretariáte SSS TASR povedali, že menovaní nemajú záujem na tému budov hovoriť a ani neodpovedali na otázky zaslané elektronickou poštou. V otvorenom liste, ktorý je adresovaný menovaným, im jeho signatári vyčítajú, že o zmluve o prenájme budovy neinformovali predstavenstvo SSS, že vo svojich funkciách pokračujú aj po vypršaní mandátu a pochybné zmeny stanov. Otvorený list podpísalo takmer 30 popredných osobností slovenskej literárnej scény a zároveň členov SSS.