Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: St. Petersburg Ballet Theatre predstaví Labutie jazero

Ilustračná snímka Foto: JVS Group

Prvou zastávkou turné budú 5. októbra Piešťany, ďalšími mestami budú Komárno, Bratislava, Žilina, Trnava, Šamorín, Nové Zámky, Šaľa, Galanta, Hurbanovo, Nitra, Levice ale navštívia aj iné miesta.

Bratislava 18. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Najznámejšie naštudovanie klasického baletu Labutie jazero predstaví St. Petersburg Ballet Theatre v priebehu októbra v dvadsiatich mestách Slovenska.

Prvou zastávkou turné budú 5. októbra Piešťany, ďalšími mestami budú Komárno (6.10.), Bratislava (7.10.), Žilina (8.10.), Trnava (9.10.), Šamorín (10.10.), Nové Zámky (11.10.), Šaľa (13.10.), Galanta (14.10.), Hurbanovo (15.10.), Nitra (16.10.), Levice (17.10.), Prievidza (18.10.), Banská Bystrica (19.10.), Rimavská Sobota (20.10.), Tornaľa (21.10.), Košice (22.10.), Snina (23.10.), Michalovce (24.10.) a Martin (25.10.).

Jedno z majstrovských diel Piotra Iľjiča Čajkovského má zaujímavú históriu. V máji 1875 dostal Čajkovskij objednávku od riaditeľa Moskovského imperiálneho divadla (známeho dnes pod názvom Boľšoj teatr) na balet a dostal za to 800 rubľov. Svoj prvý balet Labutie jazero dokončil za necelý rok, v apríli 1876. Choreograf, pôvodom Čech, Václav Reisinger, považoval niektoré časti hudobnej partitúry za „netancovateľné“ a chcel ich nahradiť dielami iných skladateľov, s čím Čajkovskij nesúhlasil. Premiérové uvedenie Labutieho jazera 4. marca 1877 sa stretlo s veľkou nevôľou kritiky, predovšetkým čo sa týka choreografie, tanečníkov, scény a orchestra. Čo sa týka hudby, bola označená ako príliš hlasná, „wagneriánska“ (pozn. pompézna, bombastická) a príliš symfonická. 

Dva roky po smrti Čajkovského, v roku 1895, prichádza k zlomovému bodu v histórii tohto jedinečného diela. Choreografi Francúz Marius Petipa a Rus Lev Ivanov naštudovali pre petrohradské Mariinské divadlo novú verziu. Úpravy talianskym skladateľom a klaviristom Riccardom Drigom sa dočkala aj pôvodná Čajkovského partitúra, ktorú odsúhlasil aj Čajkovského mladší brat Modest. Ten sa podieľal aj na revízii pôvodného libreta. Táto choregraficko-hudobná úprava sa dnes považuje za klasickú a v takej podobe ju uvidia aj slovenskí diváci. 

Práve z Mariinského divadla vzišli aj sólisti, ktorí v roku 1990 založili The St. Petersburg Ballet Theatre. Klasickú verziu diela uvedie 45-členný súbor.

„Sme hrdí na to, že toto najznámejšie baletné predstavenie v jeho najslávnejšej verzii prinesieme na celé Slovensko. Teda aj do miest, kde ľudia nemajú príležitosť pravidelne vidieť baletné predstavenia. Slovenské turné je aj pre nás ako organizátorov výzvou a veríme, že diváci budú spokojní,“ povedal pre médiá organizátor Karol Jagoš z TRIO Production.

Vstupenky sa predávajú v sieti Ticketportal. TASR informovala PR manažérka Andrea Čurná.