Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Stále som schopný hrať sa s hračkami, priznal jubilant Tomáš Plaszky

V roku 1946 sa narodil v Banskej Bystrici bábkoherec, klaun a kúzelník, principál prvého súkromného bábkového divadla na Slovensku TOMÁŠ PLASZKY. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tomáš Plaszky získal niekoľko významných ocenení na domácich i zahraničných festivaloch.

Banská Bystrica/Bratislava 21. apríla (TASR) - Bábkoherec, klaun a kúzelník, principál prvého súkromného bábkového divadla na Slovensku Tomáš Plaszky sa vo štvrtok 21. apríla dožíva 70 rokov.

Hračky a bábky mu učarovali na celý život. Svojimi predstaveniami u divákov prebúdza fantáziu a predstavivosť. Tomáš Plaszky sa snaží pripravovať spontánne predstavenia vychádzajúce z priameho kontaktu s publikom za využitia rôznych bábkarských techník, výtvarného a hereckého prejavu, hudby a dokonca aj modernej mágie.

Popredný slovenský sólo bábkar sa narodil 21. apríla 1946 v Banskej Bystrici. Bábkové umenie obdivoval už ako päťročný chlapec v pohraničnej obci Rimavská Seč, kde sa s rodičmi usadil potom, ako ich v päťdesiatych rokoch 20. storočia z Banskej Bystrice vysídlili. Neskôr si začal vyrábať vlastné bábky a hrával predstavenia pre celú dedinu. Kúzlam sa priučil u najväčšieho slovenského kúzelníka Colliniho, ktorý si ho obľúbil a zaúčal do tajov mágie.

Bábkovému umeniu sa Tomáš Plaszky venuje profesionálne od roku 1974. Vtedy začal pracovať v Bábkovom divadle Košice ako umelecký rezbár a technológ bábok. Neskôr tam pôsobil ako vedúci umeleckých dielní a zároveň ako bábkoherec. V tom čase už spolupracoval ako poradca, režisér a výtvarník s rôznymi bábkohernými súbormi na celom Slovensku.

Bol spoluzakladateľom ochotníckeho bábkarského súboru Štúdio X pri Dome kultúry Košice. V roku 1982 založil ochotnícky bábkový súbor Naivná bábková scéna pri Obvodnom kultúrnom stredisku Košice I., kde do roku 1991 pôsobil ako umelecký vedúci, režisér, výtvarník a herec. Sólovému bábkarstvu sa venuje od roku 1978.

V roku 1987 založil prvé súkromné bábkové divadlo na Slovensku - Divadlo v kufri, pričom sám sa stal jeho jediným hercom a principálom. Ide o zájazdové bábkové divadlo pre deti a dospelých bez stálej scény, ktoré si dalo za úlohu ponúkať programy rozličných podôb, od bábkových hier pre deti po klauniády a varietné výstupy pre dospelých. Tomáš Plaszky navrhol a vytvoril veľa bábok pre rôzne amatérske súbory, ako aj pre slovenskú televíziu do večerníčkov a iných inscenácií pre deti. Ním vytvorené bábky okrem rôznych slovenských výstav prezentovali aj v Japonsku.

Tomáš Plaszky získal niekoľko významných ocenení na domácich i zahraničných festivaloch. Slovenské bábkarské umenie reprezentoval v Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, v bývalej Juhoslávii, Taliansku, Rumunsku, Rusku, Tunisku, Ukrajine a viackrát v Rakúsku, Česku, Dánsku, Francúzsku, Maďarsku, Mexiku, Nemecku, Poľsku, a Švédsku. Svoje predstavenia uvádza v slovenčine, angličtine, dánčine, esperante, francúzštine, maďarčine, nemčine, španielčine, ruštine a podľa potreby aj v iných jazykoch.