Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Zomrel Stanislav Hranický, spevák heavymetalovej legendy Citron

Spevák skupiny Citron Stanislav Hranický (v strede) Foto: citron.cz

Stanislav Hranický je už druhý člen najslávnejšej zostavy Citronu, ktorý predčasne zomrel po boji so zákernou chorobou. V roku 1997 kapela prišla o gitaristu Jindřicha Kvitu.

Praha 8. apríla (TASR) - Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel v nedeľu vo veku nedožitých 62 rokov rockový spevák Stanislav Hranický, dlhoročný frontman skupiny Citron, legendy československého hard rocku a heavy metalu. Za skupinu to portálu iDNES.cz oznámil jej basgitarista Václav Vlasák.

Hranický začínal v roku 1968 v ostravskej beatovej kapele Majestic, kde spieval spolu s Mariou Rottrovou a neskôr aj s Věrou Špinarovou. Práve s Majestic nahral v roku 1969 svoj prvý singel a hit Rok s Monikou.

V 70. rokoch hosťoval napríklad v skupine Iva Pavlíka a pred svojím príchodom do Citronu sa v roku 1982 krátko objavil v kapele BBP.

V skupine Citron, ktorej počiatky siahajú do roku 1976, strávil Hranický takmer 30 rokov a vydal s ňou sedem singlov, jedno DVD a tri albumy. Z najslávnejšieho albumu Plni energie sa predalo vyše pol milióna nosičov. Navyše sa môže sa pýšiť titulom vôbec prvého českého heavymetalového albumu.

Vo februári 1987 zasiahla skupinu nepríjemná udalosť, keď si Hranický po koncerte v Bratislave zlomil nohu a bol dlhodobo chorý.



S kapelou sa Hranický umiestnil na druhom a treťom mieste v ankete Zlatý slávik v rokoch 1986 a 1987. V ostatných rokoch sa predovšetkým jeho zásluhou umiestňovala v rovnakej ankete vždy v prvej desiatke.

Posledným štúdiovým albumom, ktorý so skupinou naspieval, je Bigbítový pánbů z roku 2010.

Stanislav Hranický je už druhý člen najslávnejšej zostavy Citronu, ktorý predčasne zomrel po boji so zákernou chorobou. V roku 1997 kapela prišla o gitaristu Jindřicha Kvitu.