Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Staré Mesto už nebude zriaďovateľom Galérie Cypriána Majerníka

Slovenský maliar Cyprián Majerník Foto: TASR/Archív

Podľa jej zástupcu P. Osuského nikto nechce zrušiť obnovenú galériu, ktorá úspešne vzkriesila značku GCM. Treba si však uvedomiť, že Staré Mesto je ojedinelá samospráva, ktorá drží galériu.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Galéria Cypriána Majerníka (GCM) v Bratislave zmení svojho zriaďovateľa. Nebude ním Miestny úrad Staré Mesto, ale nezisková organizácia, ktorá má vzniknúť na tento účel. O tejto dohode dnes vedenie samosprávy informovalo novinárov na tlačovej konferencii.

"Z dôvodu nedostatku financií aj po výsledku kontroly GCM našim hlavným kontrolórom sme sa ešte v novembri začali zamýšľať o systémových zmenách v našich kultúrnych inštitúciách. Vlani mala GCM z nášho rozpočtu takmer 57.000 eur a všetky ostatné staromestské kultúrne inštitúcie 41.500 eur. Tento stav nemôže pokračovať, keď nemáme financie na iné potrebné činnosti samosprávy," zdôvodnila staromestská starostka Tatiana Rosová.

Podľa jej zástupcu Petra Osuského nikto nechce zrušiť v roku 2008 obnovenú galériu, ktorá úspešne vzkriesila značku GCM. Treba si však uvedomiť, že Staré Mesto je ojedinelá samospráva, ktorá drží galériu. "Keď teraz nemáme financie na odpratávanie snehu nastal čas, aby sme prestrihli pupočnú šnúru s galériou. To však neznamená, že ju nechceme a že jej nebudeme naďalej pomáhať," konštatoval Osuský.

"Som si vedomý, že musí nastať nejaká zmena. No cesta nie je jednoduchá, ale je tu vôľa dohodnúť sa," povedal kurátor GCM Richard Gregor, ktorého miesto bolo zrušené a on dostal výpoveď.



Podľa prísľubu starostky by mal Gregor naďalej pracovať v galérii na dohodu. Staré Mesto bezplatne poskytne galérii výstavné, depozitné a kancelárske priestory podľa zmluvy o spolupráci. Zároveň bude v tomto roku dotovať jej prevádzku čiastkou 12.000 eur, rovnakou ako divadlo Gunagu i divadlo Ticho a spol.

"Budeme sa usilovať, aby transformácia prebehla ešte pred koncom tohto roka. To znamená v čase, ktorý galérii umožní kontinuitu čerpania grantov na budúci rok. Proces zmeny si vyžaduje svoje lehoty, musí sa k tomu vyjadriť Ministerstvo kultúry, čiže nie je všetko v našich rukách," dodala Rosová.