Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Starý most z Wilsonova našli filmári v Roudnici nad Labem

Wilsonov. Foto: youtube.com

Zábavná a hravá filmová novinka zaujme nielen humorom, výrazným zveličením, groteskným štýlom, ale aj vizuálnou stránkou.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Program slovenských i českých kín tento týždeň spestrila novinka Wilsonov. Pod nový česko-slovenský film sa podpísal režisér Tomáš Mašín, ktorý debutoval v roku 2009 snímkou 3 sezóny v pekle. Tú českí akademici ocenili troma soškami Českého leva. Do originálnej detektívnej komédie Wilsonov, ktorou oživuje žáner paródie, obsadil hviezdne tváre.

V hlavných úlohách drzého príslušníka americkej FBI Aarona Fooda a mladého policajného čakateľa, plachého a neistého Eisnera, sa predstavia herci a speváci Jiří Macháček a Vojtěch Dyk. Divákov môže potešiť aj výkon moderátorského esa Jana Krausa v úlohe policajného prezidenta Witticha, z ktorého sa vykľuje masarykovský agent či obsadenie slovenských hercov Táne Pauhofovej a Ľuboša Kostelného.

Film prináša na plátna kín príbeh z roku 1919. Z čias, keď sa má budúca Bratislava premenovať na Wilsonov a podľa snov jej predstaviteľov sa má pripojiť k Spojeným štátom amerických. Všetko však komplikuje vyčíňanie tajomného vraha v starej židovskej štvrti. S jeho dolapením prichádza miestnemu policajnému zboru pomôcť spoza oceánu drsný Food v podaní frontmana skupiny Mig 21. "Producent trval na Jirkovi Macháčkovi, ja som sa tomu nebránil, pretože som chápal, že je to jasná voľba, nielen kvôli jeho vizuálnym kvalitám, ale aj expresívnemu herectvu, ktoré sme sa naopak snažili ešte podporiť," uviedol pre TASR režisér Tomáš Mašín. Úlohu primátora zveril Richardovi Stankemu a podľa vlastných slov bol veľmi rád, že ho vo filme má. "Je to výborný herec, výrazná tvár. Chcel som niekoho, kto prinesie tej postave operetnosť, silnú expresivitu na hranici až operetného hrania, tlačil som ho do toho. Zhostil sa toho dokonale."



Zábavná a hravá filmová novinka, ktorej scenár vytvoril Marek Epstein podľa poviedky Michala Hvoreckého, zaujme nielen humorom, výrazným zveličením, groteskným štýlom, ale aj vizuálnou stránkou. Dobové lokácie, ktoré zodpovedali charakteru starej Bratislavy, hľadali filmári nielen v centre slovenskej metropoly (Primaciálny palác, národné divadlo), kde sa nakrúcalo päť dní, ale aj v Českej republike. "Repliku" bratislavského Starého mosta našli napríklad v Roudnici nad Labem. "Je to kombinácia rôznych miest, ktoré vo filme vyzerajú ako stará Bratislava. Záberov so starého mesta je mnoho a vyzerajú veľmi dobre, nám nešlo o presnú historickú rekonštrukciu židovského geta alebo starého centra," vyjadril sa Tomáš Mašín k lokáciám filmu, ktorý úmyselne pracuje s výraznou výtvarnou hyperbolou aj istou dávkou naivity. "Nám nešlo o hyperkorektnosť, čo sa týka architektúry, ale skôr o pocit z mesta, ktoré môže byť uprostred Európy po skončení 1. svetovej vojny. Je to kompilát rôznych miest," uzavrel.

Wilsonov prináša do slovenskej kinodistribúcie PubRes v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Forum Film od 1. októbra.