Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štátna opera Banská Bystrica predstaví v Bratislave projekt Verdi

Projekt Verdi je venovaný pamiatke slávneho skladateľa, autorka v tomto multižánrovom diele odkryje dramatické osudy operného maestra.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Štátna opera Banská Bystrica predstaví v nedeľu 21. septembra v Historickej budove Slovenského národného divadla hudobno-dramatickú inscenáciou Verdi. Tá mala premiéru na domovskej scéne opery v Banskej Bystrici 18. októbra 2013, doposiaľ boli všetky predstavenia vypredané a majú veľký divácky ohlas.

Libreto, réžiu a choreografiu vytvorila Dana Dinková, hudobne dielo naštudoval dirigent Igor Bulla, scénu navrhol Peter Janků, kostýmy Ľudmila Várossová. V hlavných postavách účinkujú Ján Kožuch, Šimon Svitok, Jozef Šamaj, Helena Becze Szabó, Katarína Vovková, Vendula Černá, Eva Lucká, Dušan Šimo, Patrícia Solotruková, Zoltán Vongrey, Ivan Zvarík, Michal Hýrošš a ďalší umelci. Spoluúčinkuje orchester a zbor Štátnej opery.

Okrem mnohých iných projektov divadla realizovaných v rámci verdiovského roku umelecký súbor spolu s autorkou diela Danou Dinkovou pripravili životopisnú inscenáciu o tomto géniovi. Tá je popretkávaná časťami jeho najznámejších diel, podmanivými sólovými výstupmi i strhujúcimi zbormi, ktoré reprezentuje snáď najznámejší z nich - Zbor Židov. Dielo je určené všetkým tým, ktorí majú chuť oboznámiť sa bližšie so životom tohto operného velikána, s jeho tvorbou a jej významom pre súčasnosť. Inscenácia je žánrovo pestré dielo, ktoré nepochybne osloví nielen priaznivcov opery, ale aj milovníkov tanca a činoherného divadla.

Projekt Verdi je venovaný pamiatke slávneho skladateľa, autorka v tomto multižánrovom diele odkryje dramatické osudy operného maestra. V roku 2013 si hudobný svet pripomenul 200 rokov od narodenia Giuseppe Verdiho, "kráľa opery", autora svetoznámych opier ako Nabucco, Aida, Rigoletto, La Traviata a mnohých ďalších. Štátna opera sa rozhodla vzdať majstrovi hold tým, že v deň jeho narodenia uviedla syntetické dielo inšpirované jeho životom.

"Projekt Verdi som pripravovala takmer dva roky, pripravovala som ho aj na základe osobných skúseností, pretože mojím druhým domovom je Taliansko. Bola som študentkou Opera Academy Verona, kde som študovala opernú réžiu. Projekt Verdi bol vlastne mojou absolventskou prácou, tým som zavŕšila svoje štúdium. Počas štúdia som sa snažila nielen cez literatúru získavať informácie o hudbe, ale aj o živote Verdiho, pretože je to životopisné dielo. Navštívila som miesta, kde sa Verdi narodil, dedinku Roncole, Busseto, kde vyrastal, vilu Sant'Agata v blízkosti Busseta, kde v zrelom veku a starobe žil," uviedla pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami režisérka Dana Dinková.

"Premiéra pritiahla do Banskej Bystrice výnimočné osobnosti, bol medzi nimi slávny režisér Gianfranco de Bosio z milánskej La Scaly, človek, ktorý režíroval po celom svete. On bol pedagógom režisérky Dany Dinkovej na akadémii vo Verone. S ním prišla aj celá generalita akadémie, ktorá veľmi pozitívne hodnotila tento projekt, ktorý bol vyhlásený za jedno z najlepších absolventských predstavení v histórii akadémie. Záujem o tento projekt prejavilo Teatro Comunale Bologna," dodal umelecký šéf opery Šimon Svitok.

"Ja som nastúpila už do hotového diela, bola som šťastná, že som mohla stvárniť takú významnú osobnosť vo Verdiho živote, akou bola Giuseppina Strepponi. Je to krásna postava, od jej mladosti až po starobu so všetkým, čo po čas života prežila," dodala sólistka Helena Becze Szabó.