Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Opera v Banskej Bystrici odpremiéruje v závere sezóny Verdiho Aidu

Na snímke budova Štátnej opery Banská Bystrica. Foto: TASR - Branislav Račko

Podľa Beneša Verdiho vrcholné operné dielo priťahuje pozornosť svojou pompéznosťou, exotickým nádychom a majstrovsky vykreslenými emóciami troch hlavných postáv milostného trojuholníka.

Banská Bystrica 21. mája (TASR) - Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie svetoznáme majstrovské dielo Giuseppe Verdiho Aida a stane sa tak po prvýkrát v histórii divadla. Premiéra bude 24. a 25. mája a pre operu je to zároveň posledná premiéra v aktuálnej jubilejnej divadelnej sezóne, keď oslavuje 65. výročie svojho vzniku. TASR o tom informovala vedúca propagácie opery Katarína Vollmannová s tým, že do svojho repertoára získajú ďalší obľúbený titul určený najširšiemu publiku.

"Aidu hudobne naštudoval renomovaný dirigent Oliver Dohnányi, kvalitný sólistický tím spevákov z vlastných radov divadlo bohato dopĺňa medzinárodným obsadením z Poľska, Talianska či Holandska. Predstavia sa aj začínajúce talenty, ktorými Štátna opera len nedávno posilnila svoj umelecký súbor. Scénu a kostýmy navrhla výtvarníčka Zuzana Přidalová. S uvedením veľkolepého diela rozmerov svetových javísk na banskobystrickej scéne sa bravúrne popasoval český režisér Dominik Beneš," uviedla Vollmannová.

Podľa Beneša Verdiho vrcholné operné dielo priťahuje pozornosť svojou pompéznosťou, exotickým nádychom a majstrovsky vykreslenými emóciami troch hlavných postáv milostného trojuholníka. Jadrom však zostáva najzraniteľnejší osud etiópskej kráľovskej dcéry Aidy, ktorá prežíva vnútorný konflikt medzi zodpovednosťou voči svojej milovanej vlasti a láske.

"Vďaka skúsenostiam z aktuálnych svetových udalostí však vnímanie pôvodnej drámy na pozadí vojny národov Egypta a Etiópie zosilňuje. Práve tu na nás prehovára operné dielo veľmi aktuálne, lebo príbeh totožného násilia, len v iných súvislostiach a kulisách, sa odohráva neďaleko za našim hranicami,"
konštatoval Beneš.