Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Po 40 rokoch sa do Košíc vracia Grófka Marica

Na snímke riaditeľ divadla Peter Himič na tlačovej konferencii Štátneho divadla Košice na tému začiatok novej divadelnej sezóny v Košiciach 12. septembra 2014 Foto: TASR/František Iván

V hlavných postavách sa predstavia domáci sólisti Tatiana Paľovčíková – Paládiová, Jaroslav Dvorský, Titusz Tóbisz či Marek Gurbaľ, ale aj niekoľko zaujímavých hostí.

Košice 4. októbra (TASR) - Po viac ako šiestich rokoch pripravuje Štátne divadlo Košice premiéru operety. Už 17. októbra zaznie z javiska Historickej budovy Štátneho divadla Košice jedna z najznámejších a najhrávanejších operiet Grófka Marica maďarského skladateľa Emmericha Kálmána.

Toto dielo sa na dosky košického divadla vracia po vyše 40 rokoch. Hudobné naštudovanie má v rukách domáci dirigent Igor Dohovič, podľa ktorého je opereta neprávom považovaná za „ľahší“ žáner. „Ale je to len pocit. Urobiť dobre operetu, ktorá vyvolá pocity, aké má vyvolať, je veľmi ťažké. Je veľmi priehľadná, počuť v nej každú čo i najmenšiu chybičku, každé zaváhanie speváka, orchestra, zboru. Náročné sú aj tance, ktoré sú jej súčasťou. Tieto zložky do seba nezapadajú ľahko, lebo je ich veľa. A opereta je práve žánrom, ktorý spája všetko. A tým je oveľa náročnejšia, hoci navonok pôsobí ako žáner, ktorý uvoľní a rozosmeje,“ povedal Dohovič.

Podľa neho má opereta v Košiciach svojho diváka a je veľmi žiadaným žánrom. „Grófka Marica patrí k skvostom operetnej literatúry, je plná zábavy, vtipných situácií, lásky, typickej operetnej hudby a verím, že každého diváka roztancuje. Verím, že tento titul bude prínosom nielen pre súbor, ale aj pre diváka. Hudba Kálmána je jeden krásny optimistický svet, ktorý dokáže potešiť, pohladiť, chytiť za srdce, vyčarovať úsmev a možno občas aj vytlačiť nejakú slzičku. Budeme radi, ak si diváci túto operetu obľúbia rovnako ako my,“ dodal Dohovič.

V hlavných postavách sa predstavia domáci sólisti Tatiana Paľovčíková – Paládiová, Jaroslav Dvorský, Titusz Tóbisz či Marek Gurbaľ, ale aj niekoľko zaujímavých hostí. Ďalšiu operetnú úlohu bude v Košiciach spievať Filip Tůma, predstavia sa aj maďarský tenorista Zsolt Vádasz či Helena Bécze-Szabóová v postave Marice. V niektorých postavách budú účinkovať aj herci košickej činohry Peter Cibula, Beáta Drotárová, Ivan Krúpa a Róbert Šudík. Réžiu zverilo vedenie opery do rúk českej režisérky Dagmar Hlubkovej, ktorá po kariére speváčky má za sebou niekoľko úspešných produkcií operiet či muzikálov v českých divadlách. O scénu sa postará Jaroslav Milfajt a o kostýmy Tomáš Kypta.