Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvedie prvýkrát na Slovensku Rimanku

Na ilustračnej snímke Štátne divadlo v Košiciach Foto: TASR

Košickou Rimankou, bojovníčkou, dievčatkom i osudovou ženou bude Tatiana Poláková.

Košice 28. marca (TASR) – Činohra Štátneho divadla (ŠD) Košice uvedie prvýkrát na slovenských javiskách premiéru adaptácie románu Rimanka talianskeho spisovateľa Alberta Moraviu. Nová inscenácia bude aj režijným debutom Valerie Schulczovej v košickom divadle. TASR o tom informoval tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič.

"Košická Rimanka prichádza na javisko v čase turbulentných politických debát a akosi príznačne otvára tému načatú už v inej inscenácii činohry – fašizmus. Politika v pozadí dokumentuje dobu dvadsiatych a tridsiatych rokov. Je ukážkou vzostupu extrémnych a radikálnych síl. Do popredia sa však dostáva osobná dráma ženy - prostitútky, ktorá chce prežiť vo svete meniacich sa spoločenských pomerov. Príbeh krásnej, krehkej a predsa silnej Adriany prináša tému ženy a jej údelu, života a túžob vo svete mužov. Hľadanie lásky ako jedinej očistnej sily, jedinej životnej energie, ktorá umožní prežiť," uviedla dramaturgička Miriam Kičiňová.

Autormi tejto divadelnej adaptácie sú Valeria Schulczová a Roman Olekšák. Stoja za takými oceňovanými pôvodnými hrami ako Leni - o prvej režisérke Adolfa Hitlera Leni Riefenstahl alebo Doktor Macbeth, ktorá hovorí o revolučnej zmene roku 1989.

"V réžii Valerie Schulczovej sa rodí osobný príbeh ženy – matky ako veľké historické plátno. Tvorivý tím, scénograf Pavol Andraško a kostýmová výtvarníčka Lucia Šedivá, vnesie do Historickej budovy Štátneho divadla závan dvadsiatych a tridsiatych rokov, ale aj súčasné metafory," dodala Kičiňová.

Alberto Moravia, jeden z najoceňovanejších moderných talianskych autorov, a jeho hrdinovia oslovili viacerých filmárov (Bernardo Bertolucci - Konformista, Vittorio de Sica - Vrchárka, Luigi Zampa - Rimanka).

Košickou Rimankou, bojovníčkou, dievčatkom i osudovou ženou bude Tatiana Poláková. Jej matkou Beáta Drotárová. Obe sú v súkolí vzťahov s rôznymi mužmi. Medzi ich osudové stretnutia patria s Astaritom (Róbert Šudík), Ginom (Peter Cibula), Minom (Juraj Zetyák), so Sonzognom (Andrej Palko).

Premiéra hry sa uskutoční 15. apríla.