Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvedie premiéru baletu Spartakus

Tlačová konferencia Štátneho divadla Košice k pripravovanej premiére baletu Spartakus. Na snímke zľava režisér Kirill Simonov, svetelný dizajn Aleksandr Mustonen a riaditeľ baletu Andrij Suchanov. Košice 16. marca 2016. Foto: TASR - František Iván

Premiéra baletu Spartakus bude v piatok 18. marca o 19.00 h.

Košice 16. marca (TASR) – Na javisku Historickej budovy Štátneho divadla (ŠD) Košice bude mať premiéru balet Arama Chačaturjana Spartakus. Košické divadlo uvedie tento príbeh zo starovekých rímskych čias v inscenácii režiséra a choreografa Kirilla Simonova po prvý raz.

"Téma rebélie, zápasu medzi svetmi, boj o moc, peniaze, politické postavenie, sociálne postavenie, je dnes veľmi aktuálna. Preto som žiadal autora, režiséra, choreografa Kirilla Simonova, aby sme predstavenie robili ako takú transformáciu k súčasnej dobe," uviedol pre TASR šéf Baletu ŠD Košice Andrii Sukhanov.

"Je to predstavenie o dvoch mužoch, ktorí zabúdajú na všetko, na svoj národ, na svoju vlasť a ich jediným cieľom je získať silu moci. Nie sú pre nich dôležité už ani peniaze, ale ich mocenské ambície, ktoré menia ľudí na monštrá," priblížil Sukhanov.



S tvorbou sovietskeho hudobného skladateľa arménskeho pôvodu Arama Chačaturjana sa košické divadelné publikum stretne tretí raz. Kým jeho najslávnejší balet čakal na uvedenie až do dnešných dní, už v roku 1951 v choreografii Rudolfa Macharovského uviedlo divadlo Chačaturjanov balet Gajané aj so slávnym šabľovým tancom. Chačaturjanova hudba znela naposledy v košickom divadle v roku 1990, kedy choreograf Juraj Goga pripravil s baletným súborom predstavenie na hudbu zo suity Maškaráda.

Aram Chačaturjan sa vďaka svojmu talentu stal jedným z najvýznamnejších a najpopulárnejších skladateľov 20. storočia. "Balet Spartakus patrí medzi jeho najznámejšie diela, hoci prešiel rôznymi javiskovými peripetiami vyvolajúcimi rozporuplné diskusie medzi tvorcami. Prvé dve verzie významných choreografov Leonida Jakobsona (1956, Petrohrad) a Igora Mojsejeva (1958, Moskva) neboli príliš akceptované. Uznanie sa baletu dostalo až v roku 1968, keď ho v moskovskom Veľkom divadle uviedol Jurij Grigorovič," priblížil tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič.

Scénu a kostýmy pre predstavenie Spartakus pripravil Pavol Juráš. Absolvent divadelnej réžie na VŠMU v Bratislave a opernej réžie na JAMU v Brne študoval súkromne aj scénografiu u známeho, dnes už zosnulého, slovenského scénografa Milana Čorbu. Ako tvrdí, kostýmy sú minimalistické.

"Ten minimalizmus je vždy zradný, pretože niečo, čo sa zdá minimalistické, je vo svojej podstate mimoriadne, či už strihovo, alebo materiálovo zložité. Navyše musíme rešpektovať to, že je to balet, nie je to film alebo činohra, kde herec znesie niečo úplne iné než tanečník, ktorý sa musí v kostýme hýbať. V prípade pána Simonova choreografia hry je veľmi obtiažna a partnersky sú figúry mimoriadne až športovo-akrobatické," priblížil výtvarník scény a kostýmov Pavol Juráš.

V baletnom predstavení v hlavných postavách alternujú sólisti Sergej Iegorov a Igor Pashko (Spartakus), Eva Sklyarová a Ami Fujikawa (Frygia), Vasyl Sevastyanov a Maksym Sklyar (Crassus), Shoko Yamada, Ami Fujikawa a Daria Ivanenko (Aegina) a Peter Rolík a Evgenii Korsakov (Harmodius). Okrem nich uvidia diváci v ďalších postavách aj kompletný baletný súbor, ale aj študentov Tanečného konzervatória na Exnárovej ulici v Košiciach a tanečníkov Folklórneho súboru Čarnica.

Premiéra baletu Spartakus bude v piatok 18. marca o 19.00 h.