Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo premiéruje Verdiho operu Falstaff v réžii J. Menzla

Jiří Menzl Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Falstaff je v poradí Menzlovou šiestou operou, na ktorej sa podieľal, zároveň ale ide o jeho košický režijný debut.

Košice 25. októbra (TASR) – Štátne divadlo (ŠD) Košice pripravilo pre milovníkov opery hudobný bonbónik – komickú operu Giuseppe Verdiho Falstaff. Premiéra tohto diela pod režijným vedením českého režiséra Jiřího Menzla bude v piatok 27. októbra v historickej budove divadla.

Falstaff je poslednou Verdiho operou a zároveň jedinou jeho komickou operou, ktorá sa hráva na svetových scénach. Operný génius sa v nej inšpiroval dramatickým géniom Williamom Shakespearom. Spojenie osobností minulosti i súčasnosti robí z prvej opernej premiéry ŠD v aktuálnej sezóne divadelnú udalosť košickej jesene. Hudobné naštudovanie mal na starosti hosťujúci slovenský dirigent Martin Leginus.

Falstaff v histórii košického divadla pritom ešte nikdy nezaznel. "Aj vzhľadom k tomu, že máme súbor, ktorý je schopný túto inscenáciu obsadiť, i keď, samozrejme, bez hostí sa nezaobídeme, tak si myslím, že dozrel čas na tohto Verdiho. Po tom všetkom, čo sme za posledných päť rokov v dramaturgii uviedli, to smerovalo práve k nemu," vysvetlil dôvody výberu náročného titulu šéf opery ŠD Karol Kevický.

Hlavnou postavou opery je zhýralý rytier John Falstaff, ktorý si aj v staršom veku užíva život plnými dúškami a podniká smelé zálety za windsorskými paničkami. Nejde však o naivného hlupáka, ako by sa mohlo zdať, a na svoje nezdary sa pozerá s nadhľadom a vyrovnanosťou. Z hudobného hľadiska je Falstaff dôkazom Verdiho vrcholného kompozičného majstrovstva a hudobno-dramatickej invencie a originality.

Filmovému a divadelnému režisérovi Menzlovi priniesli slávu najmä film Ostře sledované vlaky, ktorý v roku 1966 získal sošku Oscara, ako aj ďalšia kultová snímka Vesničko má středisková, nominovaná na túto prestížnu cenu v roku 1985. Falstaff je v poradí jeho šiestou operou, na ktorej sa podieľal, zároveň ide o jeho košický režijný debut.

Ako v stredu Menzel uviedol pre novinárov, operu robí a určuje hlavne dirigent a speváci, on ako režisér len dodáva "bonbónu" staniol, ktorý nie je tak dôležitý. "Ja som sa hlavne snažil, aby to bolo v pohode a aby sa tá pohoda preniesla z javiska do hľadiska, čo na operách nebýva tak často. Moja ctižiadosť je však robiť divadlo aj film tak, aby sa ľudia zabavili a mali chuť znova ísť do kina, divadla alebo na operu. Celý môj život nerobím nič iné, nerobím vážne veci, tie ma nudia," povedal Menzel. V prípade Falstaffa nečakal, že to bude tak muzikantsky náročné, príjemne ho prekvapil košický operný súbor a sólisti. "Hovorí sa, že speváci bývajú trošku 'nafrnení', a tu sú veľmi príjemní. Ja som sa tu vždy na skúšky tešil práve na tých ľudí, nie na prácu," dodal. Do budúcna zatiaľ pracovné plány 79-ročný Menzel nemá, košického Falstaffa označil ako možno svoju "labutiu pieseň".

V opere sa ako sólisti predstavia v postave Falstaffa Peter Mikuláš a v alternácii Jiří Přibyl. Forda budú spievať Pavol Kubáň a Marián Lukáč, v postave Fentona diváci uvidia Martina Gyimesiho a Maksyma Kutsenka, v postavách windsorských paničiek Tatianu Paľovčíkovú-Paládiovú, Luciu Kašpárkovú, Myroslavu Havryliuk či Janette Zsigovú.